Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Kultur ska locka fler till Pyttebroområdet

Med konst, musik och keramik längs vägen blir det ännu roligare att promenera längs Rönne å vid Pyttebron. Så tänker föreningen bakom Kulturpromenaden.

Lite tveksamt mellan skurarna startade årets Kulturpromenad i Pyttebroområdet. Söndagens promenad var den femte i ordningen som Pyttebro-föreningen, som egentligen heter något annat, ordnade.
– Ja, vi har ju ett väldigt långt namn: Föreningen Rädda Pyttebroområdet – Värna Ängelholms oaser, säger Karin Stenholm, ordförande.
Karin Stenholm är ordförande i föreningen Rädda Pyttebroområdet – Värna Ängelholms oaser.Bild: Sven-Erik Svensson
Sedan Pyttebron numera slutligen kan sägas vara räddad, vill föreningen lyfta fram vikten av att bevara grönområden i tätorter i allmänhet och i Ängelholm i synnerhet.
– Och det finns för övrigt fortfarande partier som vill bygga en väg här och de planerna vill vi sätta stopp för, säger Karin Stenholm.
Hon visar ett diagram över andel grönområden av tätortsmark i Sveriges kommuner och pekar ut att Skåne ligger dåligt till. Så är det eftersom jordbruksmark inte räknas som grönområde, medan skogskommuner uppåt landet har en massa grönområden inpå knutarna.
– Därför är det viktigt att värna alla grönområden i tätorter och inte se dem som en slags reservmark att använda till annat. Det är grönområdena alldeles för viktiga för.
För att få ut ännu mer folk till Pyttebroområdet började föreningen 2014 att en gång varje sommar bjuda in olika konstutövare till utställning längs promenadstråket mellan tennishallen och ån. Det har varit olika många utställare och besökare under åren och 2018 är det lite glest på kulturpromenaden.
Gunnel Rosengren och Barbro Waern gick tipspromenaden från Hembygdsparken på söndagen och passade också på att kolla konst längs vägen.Bild: Sven-Erik Svensson
– Vi samordnar med Hembygdsparkens tipspromenad, så att de som går den passerar här. I år finns här sex-sju deltagande utställare och vi har en bra bredd tycker jag med musik, teater, målning och keramik, säger Karin Stenholm.
Hobbymålaren Lena Larsson är med och visar sina tavlor i akryl och blandteknik. Inspiration till motiven har hon fått bara en bit bort längs ån. De nya husen vid åkanten nedanför Storgatan är avbildade med en bryggkant i förgrunden.
– Jag var med på Kulturpromenaden förra året också. Då var det bättre väder och mycket mer folk. Men jag hoppas det kommer fler under dagen. Jag tycker själv väldigt mycket om att promenera här och brukade ta med min mamma hit när hon levde. Hon bodde mitt i stan och det var lätt och nära att gå hit och få en naturupplevelse. Det är rogivande att vara här, säger hon.
Lena Larsson ställde ut sina målningar på Kulturpromenaden. Vissa gick långsamt förbi och tittade noga, andra tog en hastig blick i farten.Bild: Sven-Erik Svensson
Det tycker även Gunnel Rosengren och Barbro Waern som går tipspromenaden från Hembygdsparken och stannar till för att titta på Lena Larssons målningar.
– Det var mer en slump att vi är här just i dag. Men när det nu också var kulturpromenad så var det bara roligt. Jag brukar gå här i vanliga fall också, ned mot roddklubben och längs ån, säger Gunnel Rosengren.
Lite tveksamt mellan skurarna startade årets Kulturpromenad i Pyttebroområdet.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen