Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

”Plykning” efter skräp på Råå hamns botten

Under söndagen letade sportdykarklubben Delfinen skräp på Råå hamns botten. De kallar det plykning.

”Det känns bra att hjälpa till att hålla botten ren”, säger Daniel Zulewski, en av dykarna som deltog under söndagens plykning i Råå hamn.Bild: Sven-Erik Svensson
Sportdykarklubbens nyord är inspirerat av ett annan modernt ord, nämligen ”plogga”.
– När man är ute och joggar och samtidigt passar på att plocka skräp så kallas det ploggning. Så därför tycker vi att plykning är ett bra begrepp för vad vi håller på med, säger Jonny Magnusson, som är miljöansvarig i föreningen.
”När vi är i Norra hamnen fyller vi en container. Här är det inte lika mycket skräp”, säger Jonny Magnusson, miljöansvarig i sportdykarklubben Delfinen.Bild: Sven-Erik Svensson
Under söndagen dök (plök) medlemmar från föreningen efter skräp i en del av Råå hamn. Ett 50-tal medlemmar deltog, 20 i vattnet och 30 på land. Även Räddningstjänsten deltog.
– Vi har hittat en del, men det märks att det här inte ligger i ett festområde som Norra Hamnen. Där är det helt bedrövligt.
– Men generellt har det blivit bättre under åren. Det beror väl på att vi är enträgna och ser till att rensa ofta, säger Fredrik Pålsson, föreningens ordförande.
Fredrik Pålsson, ordförande i Delfinen, och sonen Sebastian Pålsson som tog sitt dykcertifikat för ett halvår sedan.Bild: Sven-Erik Svensson
Sebastian Pålsson visar upp ett av dagens större fynd. Ett antal möbler som låg på Råå hamns botten.Bild: Sven-Erik Svensson
Sonen Sebastian Pålsson stod för några av de stora av de stora fynden på Råå hamns botten.
– Vi hittade bland annat en del möbler.
– Det är roligt att vara med och göra något för miljö i hamnen, samtidigt som det är lite tråkigt när man ser vad folk kastat i, säger han.
Gå till toppen