Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Söderåsens räddningstjänst måste låna in brandingenjörer

I vintras sa Klippan och Åstorp nej till att gå med i Räddningstjänsten Skåne Nordväst. Men nu har man tecknat avtal om extra hjälp till den lokala räddningstjänsten för att klara myndighetsutövningen.

Redan innan den gemensamma räddningsnämnden för Klippans och Åstorps kommuner beslutade sig för att inte gå med i det större räddningsförbundet Räddningstjänst Skåne Nordväst hade man svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.
Läs mer: Räddningstjänsten söker samarbete
Så när två brandingenjörer sa upp sig i samma veva fick nämnden i mitten av juni kalla till extra möte för att vidta åtgärder.
– Vi tog beslut om att vi måste få in folk för att kunna klara av att genomföra vår myndighetsutövning, säger den gemensamma räddningsnämndens ordförande, Kerstin Persson (S).
Läs mer: Räddningsnämnd vill ansluta till större räddningsförbund
Därför har kommunerna nu slutit ett avtal med just Räddningstjänsten Skåne Nordväst som innebär att de får stöd med personal när den lokala räddningstjänsten saknar rätt kompetens. Avtalet gäller tills kommunerna lyckats rekrytera rätt personal och det ryms inom den nuvarande budgeten.
– Vi har tagit beslut om att anställa fler heltidare eftersom det är så svårt att få tag i deltidare. Det kommer vi behöva äska pengar för, säger Kerstin Persson (S).
Läs mer: Nu är det klart: Klippan säger nej till större räddningsförbund
Att nämnden skulle behöva hantera personalsvårigheter så snart efter beslutet att inte gå med i det större räddningsförbundet blev lite av en kalldusch för politikerna.
– Det är en sårbarhet man har i en liten organisation så det kommer inte som en överraskning. Men vi var inte beredda på att det skulle ske så här snart, säger Kerstin Persson (S).
Gå till toppen