Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Storpublik bäddar för tornerspel i Hög även nästa år

Flera hundra åskådare. Uppskattade riduppvisningar. Nöjda försäljare. Bra samarbete med Högs företagsby och Kävlinge kommun.
Det är fem faktorer som gör att Högs gästabud återkommer till Vikingabyn även nästa år med tornerspel, medeltidsmarknad och sagostunder.

Elin Jonasson och hästen Safirah deltog i tornerspelet på Högs gästabud.Bild: Hussein El-alawi
– Det är publikintresset som taggar oss. Nu har vi för första gången ordnat ett sådant här evenemang i Hög. Det ska bli större och större. Till nästa år ska det finnas fler knallar och fler hästar, säger Rita Eriksson, som under två dagar bjudit en hästintresserad publik på en uppskattad medeltidsmarknad med tornerspel.
På lördagen kom 400 åskådare för att följa riddare som utmanar varandra med lansar till häst och en uppvisning i dressyr med sagohästar. På söndagen var vädret bättre och publiktillströmningen ännu större.
Tornerspelen på medeltidsdagarna lockade en storpublik.Bild: Hussein El-alawi
Högs gästabud är ett evenemang som till stor del vänder sig till barnfamiljer. Barnen har kunnat följa hur den gode riddaren Sankt Göran utkämpat hårda strider mot en ond drake – en drake som framstått som högst levande i och med att den egentligen är en frieserhäst i drakdräkt.
Rita Eriksson har under senare år sett ett kraftigt ökande intresse för de medeltida hästuppvisningar som ordnas vid Glimmingehus, i Hovdala och i Visby. I år ansåg hon att tiden var mogen för ett liknande evenemang i västra Skåne.
Spelplatsen i Hög visade sig vara en idealisk plats i och med att här finns en tidstypisk vikingamiljö och en färdig publikläktare.
”Det har gått lysande”, säger en glad Rita Eriksson om medeltidsdagarna i Hög.Bild: Hussein El-alawi
– Vi har under lördagen och söndagen haft konkurrens både av sillamarknad och musikevenemanget Kävlinge Live. Ändå har vi haft hundratals åskådare. Det tycker jag är ett bra betyg på vårt evenemang, säger Rita Eriksson.
– Det har gått lysande, sammanfattar hon.
Gode riddare Magnus Andersen och hästen Smokie deltog i tornerspelen i Hög.Bild: Hussein El-alawi
I år har sex frieserhästar, lika många ryttare och sju försäljare av medeltida produkter deltagit i arrangemanget. Bland det som sålts märks näverprodukter, knivar, pilbågar, brända mandlar och naturprodukter med inspiration från medeltiden.
Till nästa år räknar Rita Eriksson med att evenemanget blir ännu lite större – men hon ser framför sig att Högs gästabud även under 2019 koncentreras till två helgdagar.
Gå till toppen