Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Min mening: ”På sikt är våra intentioner att vi ska bli självförsörjande”

Kerstin Persson (S) och Ronny Sandberg (S) från Klippans och Åstorps gemensamma räddningsnämnd svarar på Hans Bertil Sinclairs (M) insändare om Söderåsens räddningstjänst.

Den utredning som togs fram i samband med utvärderingen av vår gemensamma räddningstjänst, visade på ett antal svaga punkter i vår organisation. Utifrån dessa punkter inleddes diskussionen om att eventuellt gå in i en större organisation.
Nu blev beslutet till slut att vi skulle stanna kvar i nuvarande organisation. Några av de svaga punkterna inföll sedan fortare än befarat. Det handlar bland annat om att personal söker sig till större organisationer för att få kollegor inom sitt expertisområde, vilket gör oss sårbara när vi tappar kompetens.
Läs också Min mening: Utveckla räddningstjänsten Söderåsen
Att rekrytera deltidspersonal är numera ett ständigt pågående arbete och detta sliter på organisationen. Utifrån detta, har nämnden fattat beslut om att på sikt anställa fler på heltid. Det som Hans-Bertil Sinclair (M) efterlyser är alltså redan beslutat. Under tiden har avtal slutits med dels Räddningstjänsten Skåne Nordväst och dels med Höganäs, för att vi ska kunna upprätthålla det förebyggande arbetet, myndighetsutövandet samt upprätthållande av vårt nivå 2 befäl. På sikt är våra intentioner att vi ska bli självförsörjande igen.
När det gäller Ljungbyhed kommer diskussioner kring arbetsmiljö, organisation och bemanningsformer att föras. Detta är brandchefens ansvar och vi har fullt förtroende för att han tillsammans med övriga anställda finner lösningar. Det är endast i dialog mellan dem som de facto arbetar i verksamheten som problemen kan lösas. Budgeten behöver sannolikt höjas, men det var också tydligt när den tidigare nämnda utredningen gjordes.
Kerstin Persson (S) Kommunalråd Klippans kommun samt ordförande i räddningsnämnden
Ronny Sandberg S Kommunalråd i Åstorps kommun samt vice ordförande i räddningsnämnden
Gå till toppen