Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Misstänkt tromb lyfte studsmattor på Eskilsminne

En tromb drog troligtvis fram över Helsingborg tidigt på måndagskvällen och orsakade bland annat mindre skador på ett antal fastigheter på Tingsgatan och Alégatan på Eskilsminne.

Studsmattan på bilden står inte där i vanliga fall, den bytte trädgård vid 19-tiden på måndagen. Troligen förflyttad av en tromb. Notera att en vindskiva lossnat uppe vid taknocken på huset. Troligtvis skavdes den av när studsmattan fick sig en flygtur.Bild: Läsarbiild
Det finns i nuläget inga bildbevis på själva tromben i sig, men flera boende har hört av sig till HD med uppgifter om hur de hört ett oljud och om hur framförallt två studsmattor raskt flyttats långa sträckor i kvarteret strax innan klockan 19.
– Vi har en stor studsmatta och den har lyfts upp i luften över grannens hus, skadat vindskivorna på hans tak och sen även landat bakom en gungställning, säger en boende i området som HD talat med.
– En annan granne har en mindre studsmatta och den flög ännu längre bort över flera trädgårdar.
I en trädgård förstördes ett staket av en hammock som raskt flyttades av vad som antagligen var en tromb.
Väderfenomenet försvann lika fort som det kom då skadorna på Eskilsminne är begränsade till ett fåtal trädgårdar på en mycket liten yta.
Den typ av virvelvind som bildar en tromb når inte alltid ner till marken utan bildar ofta bara ett roterande moln uppe i luften, då kallas den för ett skydrag. Tromben verkar ha rört sig i öst-västlig riktning över Helsingborg och har troligtvis enbart växelvis nått ner till marknivå. Vittnen som har hört av sig till HD såg tromben på marknivå på Liebäckskroken nere vid Elineberg och den har även orsakat skador uppe vid Västergård där takpannor lossnade från en fastighet.
SOS alarm har inte mottagit några samtal om vindskador i Helsingborg under måndagskvällen.
En tromb sågs även i vattnet mellan Köpenhamn och Malmö vid ungefär samma tidpunkt.
Vet du mer eller har bilder från händelsen? Mejla tipsa@hd.se eller ring 020-100 180
Gå till toppen