Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det här går KD i Svalöv till val på

Partiet är gärna med i en borgerlig allians – om man kommer in i fullmäktige

Aase Jönsson, förstanamn på KD:s vallista, hoppas på att hennes parti gör comeback i fullmäktige.
Kristdemokraterna i Svalöv har inte suttit i fullmäktige den senaste mandatperioden men hoppas, förstås, på en comeback.
Det vill partiet göra med hjälp av framför allt mjuka frågor, säger Aase Jönsson, förstanamn på valsedeln.
– I första hand vill vi att man satsar på välfärden i kommunen. Med det menar vi exempelvis en ungdomsmottagning vid Guldkornet (familjecentralen). Den ska vända sig till våra ungdomar med vård och stöd som rör det mesta här i livet, inte bara vara preventivrådgivning. Som ungdom mår man ju dåligt ibland.
Bland välfärdsfrågorna hör trygghet för äldre. Fler trygghetsboenden vill därför KD, liksom andra partier, ha.
– Ja det vill ju alla. Ensamhet bland äldre är ett stort problem.
För äldre, över 70, vill KD även ha gratis kollektivtrafik. I många andra kommuner diskuteras, eller har redan införts, sådana möjligheter.
Och för de yngre: barngrupperna i förskolan ska innehålla högst tolv barn.
Ökad polisiär närvaro återkommer i många valprogram, även i KD:s. Det kommunala inflytandet är dock begränsat.
Ett större inflytande har kommunen över cykelvägar. KD vill ha cykelväg mellan Röstånga och Billinge och mellan Norra Skrävlinge och Teckomatorp, för att oskyddade trafikanter ska färdas säkrare. Dessutom bättre kollektivtrafik mellan Svalöv och Röstånga.
En annan punkt är att integrationen av invandrare ska bli bättre.
Är den dålig idag?
– Det tror jag inte, men allt kan bli bättre. Jag kan tänka mig att man exempelvis har värdfamiljer, språkkaféer och så.
Klimatfrågan är plötsligt het igen, och KD:s förslag till förbättringar är att det ska bli mer ekologisk och närproducerad mat i den kommunala matlagningen.
Ett sätt att göra kommunen mer attraktiv är att snygga upp i Röstånga och Billeberga. Här finns, säger Aase Jönsson, fallfärdiga hus och dåligt skötta återvinningsstationer att göra något åt.
KD ingår gärna i en allians med L och M – och får gärna med sig Centerpartiet som inte väljer sida förrän efter valet.
– Vår utgångspunkt är att vi bildar en allians, säger Aase Jönsson.
Läs också De toppar KD:s valsedel
Gå till toppen