Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Fängelsestraff för dödshot mot socialtjänsten

Anställda på kommunens individ- och familjeförvaltning utsattes för dödshot av en 36-årig man som fått sitt barn omhändertaget. Nu döms han till fängelse för hot mot tjänsteman, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Bild: Niklas Loman
Mannen sitter häktad och åtalades tidigare i augusti för mer än hundra fall av hot mot tjänstemän som varit inblandade i handläggningen av ett LVU-ärende. Fem tjänstemän vid individ- och familjeförvaltningen utsattes för mängder av hot från mannen som anser sig felaktigt behandlad.
Mannen nekar till brott men Malmö tingsrätt anser att mängden sms-meddelanden med hotfullt innehåll bevisar hans skuld, inte minst för att det pågått under lång tid.
Tjänstemän har också vittnat om den rädsla som de känt för att någon skulle vara på väg till deras hem för att utsätta dem och deras familjer för våld.
Straffvärdet för mannens handlande motsvarar sex månaders fängelse enligt tingsrätten som tar fasta på att 36-åringen kartlagt tjänstemännens privatliv:
”Det är särskilt allvarligt eftersom tjänstemännens privatliv– såsom makar, barn, bostäder med mera – dragits in i meddelandena och förstärkt den oro och rädsla som målsägandena måste ha känt.”
Tingsrätten ger dock mannen en månads straffrabatt.
Detta beror enigt domstolen på att mannen har diagnoser som gör att han är ”impulsiv och instabil i mellanmänskliga relationer” även om det är fastslaget att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.
Därför döms mannen till fem månaders fängelse och ska sitta kvar i häkte tills dess att domen vinner laga kraft. Tiden i häkte räknas in i straffet och 36-åringen kan därmed vara på fri fot före jul.
Han ska även betala 49 000 kronor i skadestånd till tjänstemännen. De hade begärt totalt 90 000 kronor men tingsrätten prutade ner beloppen.
Läs mer: Åtal för dödshot mot tjänstemän i Landskrona
Läs mer: 36-åring häktad för mordhot mot kommunanställda i Landskrona
Gå till toppen