Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fri teatergrupp tar över teatern – för en helg

En fri teatergrupp visar musklerna och ger tre premiärer på Landskrona teater i slutet av november.

Teater Punch tänker ta plats i Landskrona, meddelar regissören Aslög Hildebrand och producenten Jonas Holmkvist.Bild: Mikael Anjou
– Vi vill utveckla teaterlivet i staden. Teater Punch startade för två år sedan, men har legat lågt det senaste året. Nu har vår grupp fått tillökning och vill vara en fri teatergrupp i Landskrona, säger Jonas Holmkvist, producent och skådespelare.
– Målet är en egen scen, påpekar Aslög Hildebrand, som regisserar men också har skrivit, översatt och/eller bearbetat texterna.
Den vuxna publiken kan vänta sig teaterupplevelser som är ”roliga och absurda”, enligt Aslög Hildebrand. Jonas Holmkvist lägger till ”surrealistiska och mörka”.
I det belgiska stycket ”Le Pont” (Bron) möts två obekanta män på en bro. De vill båda hoppa från den och avsluta livet. Men ingen vill göra det när den andre tittar på. I stället hamnar de i samtal om livet.
I ”En löjlig människas dröm” möter publiken en sårad person som dragit sig tillbaka och använder likgiltigheten som sköld mot tillvaron. En dröm förändrar situationen.
”Den hoppande musen” siktar på barn och vuxna, och är fri från pekpinnar, försäkrar författaren Aslög Hildebrand, och utlovar upplevelser där fantasin är viktig.
– Om det finns ett budskap, så är det ”Bejaka dina drömmar och förväntningar – följ inte strömmen!”, säger hon.
Jonas Holmkvist gör roller i två av pjäserna, men ensemblen består av sex skådespelare, en scenograf och en person som rattar teknik och design. Repetitioner har pågått sedan i våras.
En helg med tre teaterpremiärer, varav en nypremiär, det är ovanligt i Landskrona.
– Ett sätt att presentera sig i staden, säger Jonas Holmkvist.
Det är förstås också en möjlighet att visa upp sig även för folk som kan tänkas köpa föreställningar av ensemblen.
– Vi ska spela mer än i Landskrona, säger Aslög Hildebrand.
Trippelpremiären kan också vara ett sätt för Teater Punch att bygga upp ett förtroende hos Landskrona kommun. För helgen på Landskrona teater får den ideella teaterföreningen ett projektbidrag på 20 000 kronor. Av dem går större delen till att hyra teatern.
Finns det plats för två fria teatergrupper i Landskrona?
– Det hoppas jag. Kommunen ger inte verksamhetsbidrag, men det finns projektbidrag att söka, säger Håkan Persson, som är kulturstödschef.
Speldatum är 23 och 24 november.
Fakta

Pjäserna och människorna bakom

"Le Pont" är skriven av Laurent van Wetter och översatt från franska av Aslög Hildebrand och Jacques Cappelle.

Regi: Aslög Hildebrand

Skådespelare: Christian Eldstig och Jonas Holmkvist

Scenograf: Magnus P Matthis

"En löjlig människas dröm" av Fjodor Dostojevskij

Regi: Aslög Hildebrand

Skådespelare: Jonas Holmkvist

Teknisk design: Nina Matthis

"Den hoppande musen" av Aslög Hildebrand.

Regi: Aslög Hildebrand

Skådespelare: Emelie Niemi, Nathalie Drakemyr, Emil Cederslätt, Maja Wiebelt

Scenograf: Magnus P Matthis

Gå till toppen