Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Lokal debatt: Insändare: "Den ofattbara synen på ensamkommande gör att de inte får någonstans att bo"

Kjell Cronert tycker till om synen på ensamkommande i Höganäs.

Ingen tar ansvar. Frånsett att de som skall leda kommunen inte stiger fram och tar sitt ansvar, att åtminstone berätta var de står, så skapar de oro för alla.
Många har gjort mycket.
Nu försöker vi glömma och konstaterar att det arbete som frivilliga gjort under cirka tre år har byggt de goda förutsättningarna för framtiden. De ensamkommande pratar idag svenska, skriver svenska och räknar. De har en bra plattform.
Det har bland annat vuxit fram tack vare omtanke hos personalen som ibland arbetat i motvind på grund av dåliga förutsättningar, men också tack vare engagerade lärare.
Ja varför får de ingenstans att bo? Kontinuitet och harmoni är avgörande faktorer för framtiden, det vill säga möjlighet att fortsätta tillsammans med sina kamrater och det liv vid sidan av skolan, som är av så stort värde oavsett om de blir svenskar eller utvisade till land i fullt krig.
Det talas mycket om olika typer av brottslighet och jag är övertygad om att som man sår får man skörda, om ni förstår, men en del tänker väl inte så långt.
Nu till boendet.
Några menar med all rätt att kommunen har för lite bostäder och det är sant. Självklart måste kommunen möta behovet från kommuninvånarna, men det är ju inte detta det handlar om. Det handlar om de som bor hos familjer som ställer upp utan ersättning och som ibland blir slitsamt eller de som egentligen inte bor någonstans.
Kommunen har boenden. Låter man 17-åringar klara tvätt, matinköp, matlagning, städning och även hela ansvaret för att passa tider så skulle man kunna göra på samma sätt för de 18-åringar vi pratar om. Ställ upp baracker och problemet är löst.
Ta ett beslut nu.
I andra kommuner finns ett fint samarbete med olika organisationer som också ställer upp typ kyrkan, Rädda Barnen och Röda Korset. Nu orkar dessa inte längre när kommunen inte bryr sig.

Kjell Cronert

Gå till toppen