Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

”Jag ser verkligen fram emot Släktforskardagarna”

Nu är det bara några dagar kvar till Släktforskardagarna i Växjö den 1-2 september. Arrangörerna räknar med närmare 5 000 besökare under de två dagarna.

Erland Ringborg är ordförande i Sveriges släktforskarförbund. Nu ser han fram emot Släktforskardagarna i Växjö Fortnox Arena den 1-2 september.Bild: Roland Classon
Aldrig tidigare har det varit så stort intresse för släktforskning. I Växjö kommer 32 föreläsare och 75 utställare. Här finns senaste nytt och all kunskap samlad.
– Jag ser verkligen fram emot Släktforskardagarna, säger Erland Ringborg, ordförande i Sveriges släktforskarförbund sedan 2014.
De som vill veta mer om sina förfäder blir allt fler.
– Vi har en positiv utveckling. Föreningslivet är i kris, men inte för oss i släktforskarrörelsen. Vi har 70 000 individuella medlemmar, vilket är samma nivå som 2009. Vår bas är de äldre, friska och historieintresserade. Vi har ingen anledning tro att den gruppen inte ska öka. Samtidigt vet vi att det behövs eldsjälar, det gäller att hitta dem som kan ta över, säger Erland Ringborg.
Sveriges släktforskarförbund håller sin riksstämma i Växjö den 31 augusti, dagen innan själva mässan öppnar. Stämman hålls i Utvandrarnas hus.
– 82 föreningar är anmälda till stämman, fler än tidigare år, och det är mycket bra, säger Erland Ringborg, som föreslås bli omvald i ytterligare två år.
Så här såg det ut under Släktforskardagarna i Halmstad förra året.Bild: Roland Classon
Sedan tidigare är det klart med Släktforskardagarna för tre år framåt: Borås 2019, Skövde 2020 och Göteborg 2021.
– Ja, nu är rälsen utlagd. Alla har chansen att arrangera Släktforskardagarna, men efter 2021 har vi ännu ingen kandidat. Att Göteborgsregionens släktforskare tar hand om evenemanget 2021 beror på att staden det året fyller 400 år, säger Erland Ringborg.
Det är mycket på gång i Sveriges släktforskarförbund. Rötter, förbundets hemsida, har fått ny design. Innehållet lyfts fram. Sveriges dödbok 7 släpps i november, vilket kan bli en försäljningssuccé.
– Vår bokhandel går bra. Vem som helst kan handla där och det gäller att få in även de som forskar hemma utan att vara med i en förening. De behöver ju också böcker och databaser, säger Erland Ringborg.
Sveriges släktforskarförbund har sedan 2009 gett ut 16 handböcker hur man släktforskar. Förra året släppte förbundet tre handböcker: ”Vad står det?”, ”Emigrantforska på nätet” och ”Släktforska om sjöfolk”. 2017 utkom också en ny bearbetad version av ”Släktforska med DNA”.
Under Släktforskardagarna i Växjö släpps ”Arkiveringskunskap för släktforskare”, författad av Jan Appelquist, som är kursledare, utbildare och konsult.
– Nästa år planerar vi för två handböcker. Det är Stadsforskning och Rötter i andra länder. Det blir två böcker som många kommer att få glädje av, säger Erland Ringborg.
Släktforskardagarna i Växjö
Fakta

Sveriges Släktforskarförbund

Sveriges Släktforskarförbund är det sammanhållande organet för den svenska släktforskarrörelsen. Förbundets huvudsakliga uppgift är att ge stöd och service åt lokala släktforskarföreningar och regionala förbund.

Släktforskarförbundet verkar för att sprida kännedom om släktforskningen som kulturfaktor, ideell rörelse och vetenskap och är de anslutna släktforskarföreningarnas röst i kontakten med myndigheter och beslutsfattare.

Sveriges Släktforskarförbund driver släktforskarportalen Rötter (som nu har en ny design) och ger ut tidningen Släkthistoriskt Forum och Släktforskarnas årsbok.

Sveriges Släktforskarförbund är en partipolitiskt obunden organisation, som verkar enligt vedertagna demokratiska principer.

Rötter

Gå till toppen