Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kingsley Sarfo får fängelse igen – driver fallet vidare till Högsta Domstolen

Fotbollsspelaren Kingsley Sarfo döms även i hovrätten, för att vid två tillfällen ha våldtagit en fjortonårig flicka. De nya vittnen – bekanta till honom – som kallades in kunde inte frita honom från ansvar. Men han driver fallet vidare till Högsta Domstolen och påstår att offrets ålder inte är utredd.

Kingsley Sarfo i MFF-tröjan under en match 2017.Bild: PETTER ARVIDSON
Den 8 juni i år dömdes den tidigare Malmö FF-spelaren Kingsley Sarfo till två år och åtta månaders fängelse för två fall av våldtäkt mot barn mot en 14-årig flicka. Han dömdes också till tio års utvisning.
Grundstenen i rättsfallet flickans ålder. I sparad kommunikation på sociala medier kallar flickan Sarfo för ”daddy” och berättar att hon just fyllt fjorton. Det räckte enligt tingsrätten för att visa att Sarfo var väl medveten om flickans ålder men ändå drev på för att ha sex med henne vid två tillfällen.
Samma bedömning gör nu alltså hovrätten, som också har borrat ytterligare i frågan om flickans ålder. Det är avgörande, eftersom sex med någon över femton snarare blir sexuellt utnyttjande om det alls är brottsligt. Sex med någon under 15 ska däremot ses som våldtäkt enligt gällande lagstiftning.
Hovrätten noterar att åldersuppgiften på flickan inte bara bygger på vad hennes mamma sagt till myndigheterna. Det finns också ett kort, skrivet av barnmorskan i flickans födelseland, som intygar åldern.
Domstolen noterar: "Enligt hovrätten ger detta ytterligare stöd för att den i födelsebeviset angivna födelsetidpunkten är korrekt."
Fel, menar Sarfos advokat Mikael Sundman.
– Hennes ålder är inte fullständigt utredd, så vi överklagar till Högsta Domstolen, säger han till Sydsvenskan.
Sarfo döms alltså för våldtäkt vid två tillfällen.
Dels i en lägenhet som tillhörde ett par fotbollskompisar.
Dels i Folkets Park i Malmö, på en handikapptoalett. Efter tillfället på handikapptoaletten ska flickan ha blivit gravid.
Kingsley Sarfo har genom hela rättsprocessen erkänt att han har haft sex med flickan, men att det skett vid helt andra tillfällen.
För att bevisa det kallade Sarfo genom sin advokat in tre nya vittnen till hovrättsförhandlingen – vänner till honom. De skulle krossa flickans trovärdighet genom att dels ge Sarfo alibi för mötet i lägenheten, dels visa att tidsschemat var för snävt den dag våldtäkten i Folkets Park ägde rum.
Han kan alltså inte ha hunnit genomföra övergreppet, enligt vittnena. En av dem körde Sarfo till parken, en hämtade upp honom där, påstod de. Men de berättelserna underkänner nu hovrätten.
– Uppgifterna från de nya vittnena...är inte oförenliga med vad flickan berättat och lämnar inget utrymme för tvivel att de haft samlag på det sätt hon berättat, säger hovrättsrådet Bob Nilsson Hjorth i ett pressmeddelande.
Även detta ifrågasätter försvarsadvokat Sundman.
– Åklagarens påståenden om tid och plats har försvagats genom de nya vittnena, hävdar han.
Även detta kommer han att utveckla i överklagandet till HD.
Sarfo är tills vidare dömd helt i enlighet med tingsrättens dom. Han ska också betala ett skadestånd på 150 000 kronor till flickan, enligt hovrätten.
Kan han inte betala pengarna, så kan Brottsoffermyndigheten stå för beloppet och kräva in pengarna i efterhand av Sarfo.
Malmö FF har redan sparkat Sarfo och planerar att kräva tillbaka pengar från honom.
Gå till toppen