Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Liberal + SD = bisarrt.

Nu är Sverigedemokraterna det verkliga oppositionspartiet, noterade Jimmie Åkesson (SD) i Aftonbladets partiledardebatt (27/8). Så fortsatte han: men inte längre om två veckor.
Häpnadsväckande. Det innebär att SD då skulle vara ett regeringsparti – eller i alla fall stödparti. Att något av de andra partierna skulle vara berett att dagtinga med sin övertygelse för att få makten. Att Åkesson vet något som andra inte vet.
Eller så bluffar han, för att väljare som överväger att överge S eller M för SD inte ska inse att en röst på ett ständigt oppositionsparti i praktiken bara är ett hårt slag i luften.
De liberala partierna är tydliga på nationell nivå: en alliansregering kan inte luta sig mot SD. Stödet har alltid ett pris.
Regeringsmakten vill ett parti ha för att genomföra sin politik, inte motståndarens. Och att ge efter för sin huvudmotståndare – nationalister och populister som i bästa fall är socialkonservativa, men vill städa ut liberalismen – är ett för högt pris att betala.
Men i kommunerna sitter principerna lösare.
I Landskrona har L länge nu tagit stöd av SD. ”Det har blivit en normalitet”, sade kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg i Aktuellt (27/8).
I studiodebatten efter inslaget från Landskrona hävdades att SD inte är så annorlunda, med det yttersta argumentet att ”alla som röstar på SD är inte rasister”. Förvisso sant, fast att alla som röstar på SD ändå accepterar partiets syn på invandrare och invandring spelar faktiskt också mindre roll i sammanhanget:
SD finns till av ett skäl. SD vill ha förändring. Partier som samarbetar med SD måste fråga sig om den förändringen är bra för Sverige – och om den är förenlig med det egna partiets linje och värderingar.
För en liberal måste svaret rimligen bli nej.
På alla politiska nivåer.
Det här en opinionstext från ledarredaktionen. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Nyfiken på vad SD-inflytandet kan innebära? Läs också:
Ett land förändras så snabbt.
Egna pengar är en kvinnas bästa vän.
SD tvättar sig med mellanmjölk.
Gå till toppen