Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Liberalerna vågar gå till val med Pytteleden

Som enda parti i Ängelholm dammar Liberalerna av den infekterade Pytteledsfrågan inför valet. En ny central högstadieskola vill de också ha. Och gärna en teater med stor scen.

Charlotte Engblom sticker ut hakan i valet och väcker liv i Pytteleden.Bild: Niklas Gustavsson
Pytteleden blev en ödesfråga i förra valet och ledde till borgerlig valförlust och maktskifte. Den borgerliga Alliansen har sedan dess valt att ligga lågt i frågan, men Liberalerna sticker ut hakan. Att skapa en förbindelse med Havsbaden från Klippanvägen är partiet ensamma om att lova.
– Ända sedan 1989 har vi ansett att det är den bästa trafiklösningen, och jag tror att det har mognat fram hos fler. Vi skulle slippa få in cirkulerande trafik i stan, och det skulle bli enklare för Havsbaden och det nya stationsområdet med en väg in, säger partiets företrädare Charlotte Engblom och hoppas få stöd av Alliansen.
Hon är inte orolig för att vallöftet skrämmer bort väljare.
– Vi tror att motståndet har minskat. Och väljarna vill ha raka svar, säger hon.
Liberalerna har dock hållit väljarna på halster och är sist ut i Ängelholm med att presentera sitt valmanifest. Men de har å andra sidan profilerat sig med fler lokala vallöften.
Läs också 4 frågor till: Charlotte Engblom-Carlsson, Liberalerna Ängelholm
En gemensam högstadieskola för hela kommunen vill de ha. Den ska byggas centralt så att man kan ta sig dit kollektivt. Tanken är att det ska frigöra plats på de befintliga skolorna där elevantalet ökar. Men det finns också andra skäl:
– Efter att ha gått i samma klass i många år kan det vara roligt att gå på en skola med fler elever och nya ansikten. Det är bra att blanda elever och bryta upp gamla strukturer. Det blir också lättare att rekrytera behöriga ämneslärare om det finns fler kollegor på skolan, säger partiets skolexpert Lisbet Enbjerde.
Kultur är en hjärtefråga för Liberalerna i Ängelholm. Partiet vill flytta kulturskolans verksamhet till Rönnegymnasiet och föreslår H-byggnaden som lämplig plats.
– Där finns större lokaler som gör att fler barn och ungdomar får chans att delta i verksamheten. Idag är det kö för att komma till. Tingshusets lokaler skulle då kunna användas till andra kulturaktiviteter, säger Charlotte Engblom.
En stor professionell scen står också på valmanifestet.
– Vi har lika många invånare som Landskrona, men ingen egen teater.
Stadshuset vill Liberalerna bevara. Frågan har stötts och blötts under hela mandatperioden, men (L) tycker att det är slöseri med pengar att bygga ett nytt. Det nuvarande har dock dåligt inomhusklimat och behöver byggas om till mycket stora kostnader. Det är också alldeles för litet.
– Det är ett landmärke, konstaterar Charlotte Engblom. Vi bygger gärna ut det.
Satsningar kostar pengar, och hon svarar som flera andra partier:
– Jag är en sann optimist och tror att det går att hitta pengar om vi genomlyser kommunens verksamheter.
Liberalerna har fler partigemensamma valfrågor som redovisas i Alliansens valmanifest.
Charlotte Engblom, Liberalerna Ängelholm.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen