Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Lokal debatt: Min mening: Vem håller i trådarna?

Är en röst på Torkild en röst på Börje? undrar insändarskribenten.

Börje Andersson och Torkild Strandberg.Bild: Fredrik Johansson och Mikael Anjou

Flera bra saker har onekligen hänt efter att det blev maktskifte i Landskrona som styrts mera eller mindre som en enpartistad fram till valet 2006. S-styret med den ”politiska adeln”, efternamn Karlsson, i spetsen hade då kört Landskrona fullständigt i botten.

Numera består maktkoncentrationen inte av någon politisk adel. Den verkliga maktens namn står inte på någon valaffisch, kallar sig opolitisk, är för de flesta osynlig och har verkat alltför länge. Om ni på Landskrona Postens hemsida söker med ”Han som håller i trådarna” får ni svaret. Artikeln från 2013 är synnerligen avslöjande.
Den handlar om Börje Andersson, formellt ordförande i byggnadsnämnden som opolitisk på Liberalernas mandat. Dessutom innehar han hela hela 17 (!) bolagsengagemang, varav fem företag, arbetar med chefsrekryteringar eller konsultverksamhet inom företagsorganisation. Han har sina fingrar tom långt ner i föreningslivet. Den 23:e mäktigaste personen i Skåne enligt Maktlistan i HD 2015.
Artikeln är i sin helhet läsvärd men jag gör ändå några citat:
– Det krävs ett ganska avlägset avstamp i berättelsen för att beskriva hur en multimiljonär med rötterna i radikal arbetarrörelse kommit att bli Torkild Strandbergs guru.
– Den ena [bilden] .... Staden har två starka profiler ... Niklas Karlsson och Torkild Strandberg. ... relationen mellan dem är sedan länge låst. Samarbetet över blockgränserna är noll.
– Den andra bilden visar på en mycket stor informell makt. Det är Börje Anderssons inflytande över Torkild Strandberg och därmed över det mesta som händer när det gäller kommunalt beslutsfattande i Landskrona.
”De tycker väl att jag är en jävel. Fast en duktig jävel.” (På frågan om han kunde gissa vad andra sa om honom själv i en intervju i boken Framtidsstaden, 1985)
”Börje Andersson är aggressiv. Han är fientlig mot tankar som han inte har tänkt själv och har en grandios uppfattning om sin egen tankeförmåga." (Mats Wilhelmsson, fp-politiker som lämnade alla sina uppdrag efter Börje Anderssons intåg i politiken 2010.)
– Börje andersson betraktar sina fyra år stadsbyggnadsnämnden som en andra värnplikt. Efter valet 2014 är han 64 och då tänker han mucka. ”Jag lägger av 2014 under alla omständigheter”.
Har det då blivit bättre sedan 2013? Det mesta talar för motsatsen. I en S-annons i Lokaltidningen (vecka 21/18) står det om den s k chefskarusellen i ingressen så här:
”Slag i slag kommer besked om chefer som lämnar sin anställning inom Landskrona kommun. Man skulle kunna tro att Donald Trump hämtat inspiration från Landskrona när det gäller att göra sig av med chefer som inte dansar efter hans pipa."
Det är här lite diffust vem "han" syftar på men längre ner i texten står det " ...de ordföranden som sitter på Liberala mandat...".
Jag har hört någon använda ordet vuxenmobbning i Stadshuset. Det mest anmärkningsvärda enligt min egen åsikt är att man anställt den ena stadsdirektören efter den andra som sedan sagts upp eller tvingats säga upp sig, t ex genom att ge hen en omöjlig ansvarsfördelning. Den enda utvägen var tydligen till sist att internrekrytera Christian Alexandersson som väl redan hunnit lära sig ställa in sig i ledet.
Är en röst på Torkild Strandberg också en röst på Börje Andersson? Tag reda på det! Mitt hopp är att Miljöpartiet ska kunna sätta fönstren i Stadshuset på vädring, stå för en föryngring i politiken, ge nya perspektiv för ett Landskrona med en hållbar framtid.
Om jag minns rätt så sa Torkild Strandberg att Börje Andersson behövdes för kontinuiteten skull 2010. Det kan möjligen vara riktigt för en valperiod. Men om en maktperson som Börje Andersson behövs valperiod efter valperiod för kontinuitetens skull vilka regimer ligger det närmast till hands att jämföra med då?
Mullvaden
Läs mer: Mannen som håller i trådarna
Gå till toppen