Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Moderaterna vill gå längre i privatiseringarna inom äldreomsorgen

Trots att partierna i många fall har klargjort sina ståndpunkter kom det ändå en och annan nyhet under den politiska debatt som HD anordnade på tisdagskvällen.

Klimatet, idrottshallar, äldreomsorg, Landborgskopplingen, bostäder, trygghet och kriminalitet samt skolan var de ämnen som var stod på dagordningen när HD arrangerade politisk debatt på Radisson Blu i Helsingborg på tisdagen.
Äldreomsorgen har det rått politisk strid om i Helsingborg sedan mitten av 90-talet. Vänsterpartiets Ingrid Mattiasson Saarinen fick inleda den här delen av debatten:
– Alla skattepengar till välfärden ska användas där.
Hon skulle också kunna tänka sig att riva upp de avtal som kommunen har med privata aktörerna Vardaga och Attendo, även om det skulle kosta pengar.
– De äldre kan inte vänta, säger hon.
Socialdemokraternas Jan Björklund tog upp en graf och visade statistik från Socialstyrelsen. Hur de vårdboenden som drivs av privata entreprenörer får sämre betyg än de kommunala. Han tycker att kommunen ska driva vårdboendena.
Jonny Cato Hansson (C) ville nyansera bilden.
– I ärlighetens namn har det varit en hel del brister, men det har framför allt varit i övergången mellan olika driftsformer, sade han. När det gäller den hemvård som drivs av Attendo är det 93 procent av brukarna nöjda.
Företrädare för de politiska partierna som är representerade i fullmäktige samlas inför debatten som leddes av Torbjörn Svensson och Emma Johansson, journalister på HD.Bild: Sven-Erik Svensson
Jan Björklund betonade att Socialdemokraterna inte är ute efter att ta tillbaka all omsorg i kommunal drift.
– Det är inte så att vi generellt vill avskaffa privat drift, det är rovdriften vi är ute efter, sade han.
Sverigedemokraternas Ulrika Persson har tidigare sagt till HD att partiet vill ta tillbaka vårdboendena och driva dem i kommunal regi. Det var inte vad Michael Rosenberg sa på tisdagen:
– Vi är för valfrihet på många ställen för elever, patienter och brukare.
Maria Winberg Nordström tyckte att man skulle ändra synsätt.
– Istället för att leta fel borde vi leta rätt. Hitta ställen där de har hög kvalitet och göra som dem.
Peter Danielsson (M) pratade om att gå ett steg längre i privatiseringstankarna. Att låta fler privata aktörer bygga vårdboenden så att de äldre själva får större möjlighet att välja.
Kristdemokraterna, som har äldreomsorgen som sin allra viktigaste fråga, vill ha en särskild äldreboendegaranti.
– De som är 85 år ska kunna välja hur de vill bo, om det är ett äldreboende eller trygghetsboende eller liknande, sa Lars Thunberg.
Landborgskopplingen har länge varit en het fråga i Helsingborg. Partiernas olika inställning är tydlig förutom Centerpartiets. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej, Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna säger ja.
En cykelramp har av expertis ansetts omöjlig att genomföra tekniskt. Därför vacklar Centern.
– Grundtanken med Landborgskopplingen var bland annat att öka tillgängligheten till centrum men det är vårt krav att man ska kunna cykla ner på ett smidigt sätt, sade Jonny Cato Hansson.
Han sade också att man på stadsbyggnadsförvaltningen nu håller på att se över ritningarna.
– Vi har fått indikationer på att det borde gå att lösa.
Jonny Cato Hansson (C), Lars Thunberg (KD), Maria Winberg Nordström (L) och Peter Danielsson (M).Bild: Sven-Erik Svensson
Peter Danielsson betonade vikten av Landborgskopplingen.
– Grundtanken är att göra city mer konkurrenskraftigt. Så här ökar vi tillgängligheten till stan utan att leda trafiken in i de centrala delarna.
Miljöpartiets Marcus Friberg tycker det är helt fel väg att gå med ett stort garage så nära centrum.
– Vi får in flera tusen bilar i ett av våra skoltätaste områden, sade han.
– Det är inte bilar som handlar i city – det är människor.
Jan Björklund (S) lovade riva upp förslaget om han sitter vid makten efter valet.
– Det gör vi i demokratisk anda, med stöd av insamlingen av 10 000 namn för en folkomröstning. Landborgsförslaget har redan krackelerat. Det har redan blivit 60–70 miljoner dyrare och så det här med cykelrampen, sa han.
Den planerade byggnationen av bostäder på Mejeritomten, vilket innebär att ett antal odlingslotter måste flytta, har också varit flitigt debatterad. Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna vill bygga medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna säger nej.
Miljöpartiet, som i det blågröna styret varit positivt till byggnation, öppnade dock för en eventuell ändring:
– Det beror på om det är en annan majoritet efter valet, då kanske det blir en annan diskussion, sa Marcus Friberg.
Trygghet stod också på dagordningen. Där var ingången bilbränderna i Helsingborg och Christian Orsings (M) uttalande om att gärningsmannens familj skulle kunna vräkas.
Peter Danielsson började med att nyansera partikollegan.
– Det handlar framför allt om större föräldraansvar, sa han.
– Vi skulle vilja pröva att Helsingborgshem samtalar om problemen med föräldrarna och ger en varning.
– Självfallet har föräldrarna ansvar, det har de redan idag och får exempelvis betala skadestånd. Men man kan ju inte vräka en hel familj, där oskyldiga drabbas, sa Jan Björklund.
Trygghet är annars Sverigedemokraternas viktigaste fråga. Partiet vill ha fler ordningsvakter på fler platser och mer kameraövervakning, men man vill också ha en annan sorts övervakning:
– Vi vill ha ljudsensorer, smäller det någonstans så går det till ordningsvakter, eller polis och då vet man var det är aktivitet, sa Michael Rosenberg.
Det är inte helt lätt att hålla ordning på skyltarna i alla frågor. Debattledare Emma Johansson, Jan Björklund (S), Ingrid Mattiasson Saarinen (V), Marcus Friberg (MP) och Michael Rosenberg (SD).Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen