Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Ny festival för klassisk musik på Kulturhotellet

Helsingborg Classical Music Festival får premiär i höst. Men det planeras redan för en vårupplaga.

Hösten 2015 gav pianisten Per Tengstrand sin första konsert på Kulturhotellet.
– "Världsartist drog fullt hus på Söder", löd rubriken i tidningen. Ett nytt kapitel i Helsingborgs musikhistoria, säger han själv.
Bild: Linn Dupont
Succén fortsatte med konsertserien "Konversationer vid klaviaturen" som fick flera säsonger, följt av turnén Beethoven-safari. I höst väntar nästa steg – som konstnärlig ledare för Helsingborg Classical Music Festival. Tillsammans med Kulturhotellet startar Per Tengstrand en femdagars festival för klassisk musik.
– Det är faktiskt lättare att göra en hel festival än att arrangera enstaka konserter, säger Peter Eriksson.
– Vi har en trogen publik som är förtjusta i formatet med intima konserter. Det är nästan så att vi känner varandra vid förnamn. En festival tar det steget längre, breddar scenen och vi når ut till fler, säger Per Tengstrand.
För nyfikna finns det gott om. Sena kvällar när han sitter vid Steinway-flygeln och övar stannar folk till och tittar in på Kulturhotellet.
Per Tengstrand på Kulturhotellet.Bild: Kulturhotellet
– Det är kul att se hur fascinerade folk kan bli av en stor flygel.
Uppmärksamhet av det slaget är också en av drivkrafterna bakom att hitta nya sätt att framföra och förmedla klassisk musik.
Helsingborg Classical Music Festival har ett tydligt fokus: att blanda traditionella konstformer och kammarmusikkonserter med det som faller utanför ramarna.
Sex konserter sprids över fem dagar, den 30 oktober till och med den 3 november. De fyra första hålls på Kulturhotellet. Festivalens konstnärlige ledare inleder med musik av Debussy, Ravel och Chopin.
Dag två får Per Tengstrand sällskap av violinisten Jan Björanger, ledare för ensemblen EnB1, musikprofessor i Stavanger och gästlärare vid Mozarteum i Salzburg. På torsdagen håller den amerikanska pianisten Anyssa Neumann en föreläsning om musiken i Bergmans filmer följt av en konsert. Fredagskvällen tillägnas Tanja Zapolski, en av Danmarks mest lovande unga pianister.
Ungerskfödda Tanja Zapolski fick äran att spela med Philip Glass när han senast besökte Danmark för en konsert.Bild: Thomas Rønn
Festivalen avslutas med en dubbelkonsert på Dunkers kulturhus där Ola Salo och Per Tengstrand gör "en favorit i repris". De småländska artisterna utlovar en särskild dynamik när pop möter Mozart-klassiker.
Ola Salo och Per Tengstrands plockar fram det bästa ur varandra i en gemensam show.
– Vi har gjort konserten en sex, sju gånger tidigare. Men det får inte bli för ofta, för vi vill behålla nerven och kunna gå helt upp i våra roller. Ola som den enorma estradör han är, jag som konsertpianist, säger Per Tengstrand och utlovar "full mundering".
– Jag visar gärna att jag är stolt över mitt yrke. Och det känns extra roligt om någon i publiken möter en klassiskt skolad pianist för första gången, fortsätter han.
Peter Eriksson och Per Tengstrand framför instrumentet som trollbinder publiken.Bild: Linn Dupont
En uppföljare av festivalen är redan inplanerad till våren. Då med ett annat fokus, förklarar Peter Eriksson.
– Vi tänker lyfta fram arbets- och lärandeprocessen med masterclasses och gästspel av unga pianister. Här kommer att finnas ett öppet övningsrum. Och så blir det inslag av modern dans, säger han.
Fakta

Helsingborg Classical Music Festival

30 oktober: Per Tengstrand, piano.

31 oktober: Jan Björanger, violin, Per Tengstrand, piano.

1 november: Anyssa Neumann, piano.

2 november: Tanja Zapolski, piano.

Klockan 19, Kulturhotellet, Södergatan 15.

3 november: Ola Salo, Per Tengstrand. Klockan 15 och 18, Dunkers kulturhus.

Biljetter säljs via Kulturhotellets hemsida och Dunkers kulturhus.

Gå till toppen