Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Politiska organisationen i Ängelholm ändras igen efter valet

Kultur, idrott och fritid får en egen politisk nämnd. Välfärdsnämnden delas i två nya, liksom myndighetsnämnden. Ängelholms kommun återgår till en mer traditionell politisk organisation nästa år.

Alliansens förslag om en ny politisk organisation i Ängelholm vann omröstningen i fullmäktige.Bild: Niklas Gustavsson
På måndagskvällen föll det slutgiltiga klubbslaget i kommunfullmäktige om hur Ängelholm ska styras de kommande åren – rent organisatoriskt alltså.
Den nya och agila organisation som infördes för snart fyra år sedan innebar betydligt färre politiska nämnder. Sex beredningar inrättades istället där politiker fördjupade sig i olika ämnesområden och frågor. Det var en stor och nödvändig förändring, ansåg de förtroendevalda som fattade beslutet i enighet.
– Det är självklart att det blir en del fel, och dem ska vi rätta till. Men det måste inte betyda att vi går tillbaka till det gamla, sa kommunstyrelsens ordförande Lars Nyander (S).
Han tillade att är ganska stolt över den organisation som råder att det mesta ändå har fungerat bra.
Den borgerliga Alliansen håller inte med.
– Avståndet mellan politiker och tjänsteorganisationen har blivit för stort. Kultur och äldreomsorg har vi lagt för lite tid på. Vi behöver mer politisk kontroll, sa oppositionsrådet Robin Holmberg (M).
Tidigt i somras lade partierna fram förslag i kommunstyrelsen på hur man skulle förändra organisationen. Man är till stora delar överens, till exempel att kommunstyrelsen tyngs av ett alltför brett område och behöver avlastas. Detsamma gäller välfärdsnämnden. Alla är eniga om att dela den nästa år i en familjenämnd och en vård- och omsorgsnämnd. Kultur, fritid och idrottsfrågor ska också få en egen nämnd.
Alliansens förslag vann i kommunstyrelsen. De vill även dela myndighetsnämnden i en nämnd för miljöfrågor och en för samhällsbyggnad. Och antalet beredningar vill de minska från sex till två.
Socialdemokraterna vill behålla myndighetsnämnden, men inrätta ett arbetsutskott under kommunstyrelsen för samverkan. Och de vill ha tre beredningar.
– Skillnaderna i förslagen är inte så stora, menade Stig Andersson (-) och föreslog ajournering för en korridorsuppgörelse mellan Lars Nyander och Robin Holmberg.
Men det var ingen sugen på. S fick istället se sig besegrade i voteringen. Vilket betyder att Ängelholm får ytterligare tre politiska nämnder nästa år. Det betyder också att fler politiker ska arvoderas och kostnader för mer administration. Det finns dock inga beräkningar på detta.
Den nya organisationen kommer att införas oavsett utgången i valet.
Läs mer: Ny politisk organisation i Ängelholm
Läs mer: Medborgarna eller byråkratin i fokus – delade meningar om miljonprojektet ”Agila Ängelholm”
Läs mer: Större maktkoncentration i politiken – fler beslut fattas av tjänstemännen
Gå till toppen