Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Socialdemokraterna lovar extra ledig vecka för föräldrar

Föräldrar till skolbarn ska få en extra "familjevecka" vardera. Tio dagar att spendera med barnen i en familj med två vuxna.
Det är Socialdemokraternas stora vallöfte i partiets valmanifest.
– Det finns ett tydligt klassperspektiv i den här reformen, sade statsminister Stefan Löfven vid en pressträff.

Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven presenterar Socialdemokraternas valmanifest.Bild: Pontus Lundahl/TT
Med tolv dagar till valet presenterade statsminister Stefan Löfven på tisdagen Socialdemokraternas valmanifest.
Inför släppet har hemlighetsmakeriet varit stort.
Nu kallade Löfven och finansminister Magdalena Andersson till pressträff med bara ett par timmars varsel.
Både S-medlemmar och S-sympatisörer runt om i landet har hoppats på en rejäl "välfärdsbomb" i valspurten – ett vallöfte som kan locka nya väljare och ge Socialdemokraterna ett lyft.
I de senaste väljarbarometrarna ligger partiet på 25-27 procent – lång under valresultatet för fyra år sen på 31 procent.
Den stora nyheten i S-manifestet är vad Löfven och Andersson kallar en "familjevecka."
Föräldrar som arbetar får fem lediga dagar vardera som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.
– Det här är en reform som gör att föräldrar kan tillbringa mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven.
Han påpekade också att det finns ett tydligt "klassperspektiv" i reformen.
– I många tjänstemannayrken kan man jobba hemifrån eller ta med barnen till jobbet. Men en metallarbetare eller en undersköterska har inte den möjligheten.
Enligt Löfven kommer 900 000 familjer att kunna dra nytta av reformen. Den ledige föräldern får ersättning enligt föräldraförsäkringen.
Reformen kostar 5,4 miljarder kronor. Den ska genomföras under mandatperioden.
På pressträffen fick Löfven och Andersson frågan om inte mer ledighet för föräldrar till skolbarn går stick i stäv med Socialdemokraternas ambition att svenska folket ska arbeta fler timmar.
Tvärtom, svarade de.
– Det är ett väldigt pusslande för föräldrar på sommaren när skolan är stängd. Den här reformen kan minska stressen och därmed sjukskrivningarna, sade Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson bedömde vid regeringens budgetmöte på Harpsund att det finns ett utrymme för att öka statens utgifter med 98 miljarder kronor till 2022.
Men Andersson varnade för att spendera för mycket av den summan på vallöften. Hon uppgav att notan för vallöftena kommer att vara "betydligt mindre" än 50 miljarder kronor.
Förutom nyheten om familjeveckan innehåller S-manifestet en lång rad löften som Socialdemokraterna presenterat tidigare.
Här är några av de viktigaste:
• 14 000 fler anställda i vården.
• Hårdare straff och 10 000 fler polisanställda.
• 100 000 fler utbildningsplatser inom Kunskapslyftet.
• Bygg ut den digitala infrastrukturen.
• Avskaffa allmän visstidsanställning som anställningsform.
• Inför språkplikt för nyanlända och asylsökande.
• Höjda pensioner och avskaffad "pensionärsskatt".
• På måndagen kom ett S-löfte om tre miljarder till kortare vårdköer.
Stefan Löfven hoppas att valet den 9 september blir "en folkomröstning om välfärden". Enligt statsministern är det tack vare att arbetslösheten sjunkit, sysselsättningen är rekordhög och statsfinanserna urstarka som det nu finns pengar att spendera på ökad välfärd.
– Sveriges ekonomiska styrka ska inte gå till skattesänkningar åt de rika, utan till ett starkare samhälle med trygghet åt alla, sade Stefan Löfven.
Gå till toppen