Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

VM-kock i Ingelsträde: "Jag älskar verkligen den kicken"

Han har vunnit både VM och OS med sina yrkeskunskaper och sedan snart tio år tillbaka är han Tina Nordströms högra hand. Nu har kocken Benny Cederberg hittat lugnet i Ingelsträde.

Bild: Tove Scherman
Det var ett år sedan Benny Cederberg flyttade in i det gamla korsvirkeshuset mitt i byn.
- Min fru, Lotta, har alltid velat bo i ett hus på landet. När vi åkte hit för att titta var jag skeptiskt. Här händer väl ingenting, tänkte jag. Men vi gick en vända i huset och tänkte bara "wow!".
Huset har högt i tak och ett stort lantligt kök, och så en fin trädgård. Samtidigt som de flyttade in flög båda barnen ur boet. Paret Cederberg fick 220 kvadrat för sig själva.
- Vi trivs fantastiskt bra. Jag tycker om lugnet, säger Benny, när han bjuder på te och kaffe i det ljusa allrummet.
Benny valde kockbanan när han i tonåren insåg att han passade bäst till något praktiskt.
- Jag ville inte plugga eller sitta på kontor. Min mamma lagade mycket mat och jag och min syster fick hjälpa till. Jag tyckte om det, och så har jag alltid varit intresserad av historia. I maten blir den påtaglig, all mat har historia.
I 20-årsåldern fick han jobb på den välkända restaurangen Petri Pumpa i Lund. De var tidiga med ekologisk närproducerad mat.
- Vi hade långa listor med leverantörer för varenda råvara. Och maten var inte så överdrivet lyxig som var grejen då.
Efter några år började han tävla tillsammans med några kollegor.
- Jag höll på en del med idrott som barn och visste att jag hade vinnarskalle.
Arbetet gav resultat. Med Benny Cederberg som lagkapten åren 1995–2000 vann Svenska kocklandslaget både VM och OS.
- Det var roligt men slitigt. Speciellt när barnen var små hann jag inte vara närvarande, berättar Benny som träffade sin fru Lotta på Petri Pumpa när hon extrajobbade under sin utbildning till sadelmakare.
Det var också där Benny träffade Tina Nordström. Som kökschef var han med och anställde sin några år yngre kollega. Redan då märkte de att de jobbade bra ihop.
- Vi jobbar inte exakt likadant men det är inte det viktiga, vi har samma tankar kring resultatet.
Benny landade i Nordvästra Skåne när Petri Pumpa lämnade sina lokaler i Lund för Malmö i början av 2000-talet. Han tog ett jobb på Gastro i Helsingborg och flyttade med familjen till Viken. Sedan arbetade han i nästan åtta år som köksmästare på restaurang Niklas. Han har aldrig varit den som bytt jobb vartannat år för att jaga meriter.
- Jag tycker om trygghet, att verkligen lära känna ett ställe.
För tio år sedan bestämde sig paret Cederberg för att ta steget och driva eget, de arrenderade en stor konferensanläggning med hotell och restaurangdel i Lammhult i Småland.
- Vi tog över i augusti 2008, sedan kom finanskrisen och det blev riktigt tuffa år.
När de gav upp anläggningen fick barnen bestämma och familjen flyttade tillbaka till Viken. Benny fick prestigefyllda erbjudanden från krögare i Köpenhamn men också ett samtal från sin gamla kollega på Tina Nordström, som behövde en medarbetare i sitt arbete med kokböcker, tv-produktioner och produktlanseringar.
Det var inte lätt för Benny att tacka nej till en framtida karriär som stjärnkock.
- Men att pendla var en omöjlighet. Dessutom var jag nyfiken, jag ville prova något nytt.
I snart tio år har Benny varit sidekick till Tina. I februari flyttar de in i nytt kontor och studio i Ödåkra Spritfabrik. Allt utom programledarskapet gör de tillsammans.
- Vi känner varandra utan och innan. Och vi har väldigt roligt när vi arbetar.
Lagar mat gör han fortfarande, inte minst när han i samarbete med Tina arbetar fram recept till kokböcker.
- Och det händer att jag gästspelar på lokala krogar här i trakten. Jag älskar verkligen den kicken.
Gå till toppen