Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt försök att hitta lösning för avfallspåsar

Nårabs kunder är nöjda, men än kan bolaget inte processa de nya avfallspåsarna av majsstärkelse. I höst ska ett lass sopor köras till Eskilstuna för ett tekniskt test.

Efter stora problem med läckande papperspåsar för matavfall införde Nårab nedbrytningsbara plastpåsar i sina ägarkommuner Klippan, Perstorp och Örkelljunga.
Bolaget har ambitionen att på sikt producera biogas av matavfallet vid renhållningsverket i Klippan. Men de nya påsarna fastnade i maskinerna som ska mala sönder dem inför rötningsprocessen. Det mesta av matavfallet har istället körts till Västblekinge Miljö AB för hantering.
Men nu kan en teknisk lösning vara i sikte.
– Vi har för avsikt att göra ett försök vid årets slut i Eskilstuna. De har en annan process som kan vara bra för plastpåsar och ska testa vårt material. Vi ska köra upp med ett lass i oktober-november, säger Nårabs vd Andreas Winkler.
Han berättar om olika studiebesök som gjorts för att utröna vilken teknik som skulle passa bäst i Klippan.
– Vi tittar på olika tekniksteg som är ekonomiskt försvarbara för oss som har en liten mängd avfall. Vi hoppas hitta lösning som kan vara på plats inom ett år framöver.
Gå till toppen