Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Olycksdrabbad korsning får rondell

Jönköpingsgatan ska bli säkrare för cyklister. Det innebär bland annat att korsningen där en man blev påkörd och allvarligt skadad i somras byggs om till rondell.

Enligt de första skisserna på cykelstråket utmed Jönköpingsgatan läggs en dubbelriktad cykelbana på den västra sidan av gatan. Gående får en egen trottoar innanför.
– Det är så pass många gående och cyklister på sträckan att vi vill ha det separerat, säger Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen.
Staden har tidigare gjort försök att få ner farten på den norra delen av sträckan genom att placera ut farthinder, så kallade chikaner.
– Det minskade fortkörningen men det finns ett problem med chikaner, att ett antal bilister tycker att det är ännu roligare att zickzacka en gata i hög fart, säger Oscar Grönvall.
Därför väljer staden att höja upp tre korsningar på sträckan, vid Skånegatan, vid cykelaffären i höjd med Malmögatan och den nya cirkulationsplatsen. Det var här en cyklist skadades allvarligt vid en smitninsgolycka i somras.
Läs mer: Smitaren var nära att kosta Thomas livet
Läs mer: Ännu inga spår efter smitaren på Jönköpingsgatan
Innan ombyggnaden kan komma igång ska NSVA slutföra flera ledningsarbeten i området. Troligtvis kommer arbetet med cykelbanan inte igång förrän sent i höst och bli klar om ett år. Kostnaden för projektet är bedömd till 25 miljoner kronor.
Denna första etapp sträcker sig mellan Filbornavägen och Växjögatan men planen är att fortsätta söderut om något år.
Gå till toppen