Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Premiär för konsert i Svanshalls stenbrott

Flera har under många år tänkt tanken att arrangera konserter vid natursköna gamla stenbrottet i Svanshall. Men först nu blir den första officiella konserten verklighet.

För första gången någonsin ska det anordnas en konsert i det gamla stenbrottet i Svanshall. Initiativtagaren och musikläraren Staffan Hallbeck får sällskap av Digitalisterna från Eric Ruuth, Kommunkören och artisten Mats Himmelstrand.Bild: Anders Malmberg
Lördagen den 1 september är det dags för en konsert i det gamla stenbrottet i Svanshall. "Musik i Svanshalla" är en blinkning till den etablerade utomhusscenen i det före detta kalkbrottet i Dalhalla, utanför Rättvik i Dalarna.
Men till Dalhallas fylliga musikprogram är det lång väg att vandra.
– Vi startar i det lilla och fortsätter nästa år. Det ska bli en tradition, det är min tanke, säger musikläraren och initiativtagaren Staffan Hallbeck.
På konserten kommer han att ha med sig sina elever i orkestern Digitalisterna från Eric Ruuths kulturhus, Kommunkören under ledning av Bengt Berglund och artisten Mats Himmelstrand.
– Det är häftigt att placera musiken i naturen, säger Britt-Marie Theander, kultursamordnare i Höganäs och medlem i Kommunkören.
Det gamla stenbrottet ligger ett stenkast från strandkanten norr om Svanshall. Vatten bildar en sjö längst ner och runt om finns det branta klippor med en del avsatser.
– Här får man en enastående naturupplevelse samtidigt med musiken, säger Bengt Berglund.
Några av det cirka 50 personer stora gänget som ska spela på "Musik i Svanshalla".Bild: Anders Malmberg
Hans kör ska bland annat sjunga musik av Laleh och Stevie Wonder. Staffan Hallbecks elever har med sig instrument som elbas, tvärflöjt och saxofon och de ska bland annat spela och sjunga "Georgia my mind" och "Som stjärnor små".
Mats Himelstrand kommer att köra egenkomponerade pop- och rocklåtar tillsammans med basisten Fredrik Fex.
– Naturen är naturen, man kan aldrig garantera perfekt ljud. Det är en del av charmen med att spela ute, säger han.
Musikläraren Staffan Hallbeck är initiativtagare.Bild: Anders Malmberg
Staffan Hallbeck har inte bestämt exakt var vid stenbrottet som konserten ska hållas. Det mesta lutar åt att det blir vid vandringsledens grillplats, men det kan också bli vid någon avsats.
– Men det måste gå att ta sig dit på ett enkelt sätt, säger han.
Under "Musik i Svanshalla" kommer publiken få möjligheten att vara med på ett musikquiz med musiksignaturer från tv-serier.
Konserten börjar klockan 15.30 och det är gratis inträde. Men de som vill kan skänka en slant till Radiohjälpens insamling Världens barn.
Gå till toppen