Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svedberga GIF bygger underifrån

Satsningen på ett A-lags rann ut i sanden men fotbollsplanen sjuder ändå av liv. Nu bygger Svedberga GIF underifrån med en populär knatteverksamhet.

Franz Peterson och Olivia Persson i Svedberga GIF tränar passningar med tränare Tobias Persson och Alfred Gartér.Bild: Tove Scherman
Åttaårige Ludwig Persson var först till veckans träning.
- Jag behöver bara springa en kort bit genom skogen för att komma hit, säger han och pekar mot en dunge strax intill idrottsplatsens stora fotbollsplan.
Lillasyster Oliva fyller snabbt i:
- Jag får också gå hit själv, bara jag säger till mamma och pappa.
Runt 20 barn, mellan tre och nio år har samlats på idrottsplatsen denna soliga onsdagseftermiddag.
Föräldrarna har slagit sig ned i gräset för att småprata. Många kommer från den lilla byn Mjöhult men efter tre år har knatteverksamheten Fotbollslek i Svedberga GIF fått rykte om sig och lockat barn från både Jonstorp, Farhult och Ingelsträde.
- Nu har vi runt 25 barn inskrivna. Vi har en lättsam inställning till fotboll och träning, barnen ska ha roligt och verksamheten här ska inte vara förenad med en massa krav. De som vill och har tid kommer hit, säger Rickard Gartér, som är föreningens ordförande.
Ester Eriksson, Svedberga GIGBild: @imageAuthorName
Tränaren Tobias Persson slår sig ned med barnen i gräset. De yngsta får träna passningar i lite lugnare tempo medan de äldre barnen dribblar i tuffare närkamper. Flickor och pojkar från drygt tre år till snart nio tränar tillsammans i knatteverksamheten som startade för tre år sedan.
- Vi var två familjer som bor grannar här och har pojkar i samma ålder. Det bor många barn i byn och vi ville ge dem möjlighet att träffas för att spela fotboll. Och det vi villa ha var en verksamhet byggde på lek och umgänge, berättar Torsten Jönsson, som är en av dem som tog initiativet till knatteverksamheten för tre år sedan.
Sekreteraren Lars Hofvendal har varit med länge och berättar att en gång i tiden hade Svedberga GIF både a-lag, b-lag, juniorlag och flera pojklag.
- Och så hade vi en a-lagssatsning här för något år sedan. Men den rann ut i sanden. Nu bygger vi underifrån med de här fina knattarna. De är vårt a-lag brukar vi säga.
Svedberga GIF. Albin Gartér och Ludwig Persson vid bollen och Ester Eriksson i bakgrunden.Bild: Tove Scherman
Nu när de första barnen i verksamheten blivit äldre har föreningen gått med i Kullaalliansen för att delta i turneringar och spela matcher på helgerna.
- Men vår huvudsakliga filosofi är fortfarande att barnen ska ha skoj, säger Rickard Gartér.
Att det samtidigt finns höga ambitioner hos de unga spelarna är det emellertid ingen tvekan om.
- Jag vill bli bättre på att skjuta höjdingar, berättar Olivia Persson där hon står lutad mot målet under den obligatoriska fikapausen.
Lagkamraten Ester Eriksson fyller i:
- Och så väggpassningar, det är viktigt att laget är bra på det när vi ska spela match, så det tränar vi mycket på, säger hon.
Gå till toppen