Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Valdebatt på Rönnegymnasiet utan heta frågor

Bostäder, miljö, idrott och trygghet. En partidebatt på Rönnegymnasiet tog upp frågor som engagerar förstagångsväljare. Men politikerna var överens om mycket.

Fullsatt i aulan inför debatten på gymnasiets politikerdag. Men efter ett tag kroknade eleverna och många gick.Bild: Niklas Gustavsson
I våras bjöd Ängelholms gymnasieskola in riksdagspolitiker till debatt, och på onsdagen var det fokus på kommunal politik.
I Ängelholm är partierna överens om mycket, så någon het debatt blossade inte upp. Partierna som ställer upp i kommunalvalet slöt också mangrant upp på Jarl Kullescenen och alla fick komma till tals. Aulan, som var proppfull av elever från början, fick dock allt fler tomma stolar efter hand.
Flyttkedjor, förtätning och tillväxt talade politikerna om när bostadsfrågan skulle dryftas. (C) förklarade att fler trygghetsboende för äldre kunde frigöra bostäder för yngre och (MP) ville bygga mer i ytterområdena så att unga kan bo kvar där. (V) vill ha billiga bostäder och (S) vill att unga ska få jobb med skälig lön som ger dem råd att betala hyran.
– En del ord kräver förklaring, till exempel flyttkedjor. Han från Vänstern förklarade bra, tyckte Wilma Eriksson.
Vänsterns representant Olof Björk gick ut hårt och fick starka applåder efter vallöfte om gratis kollektivtrafik, mer öppet på fritidsgårdar på skollov och ökad trygghet genom feministiskt självförsvar på idrottslektioner i skolan.
Trygghet, den valfråga som alla partier håller högt, togs också upp som en viktig ungdomsfråga. Här utlovades poliser, övervakningskameror, trygghetsvandringar, krafttag mot droger och fler mötesplatser. Ingen hade något att säga emot.
Inte heller miljöfrågor med bilpooler, laddstolpar och kamp mot mikroplaster avslöjade stora åsiktsskillnader mellan partierna – förutom Vänsterns fria kollektivtrafik som avfärdades av (M) som populism.
– Bättre med fler busslinjer än att alla ska åka gratis, sa Robin Holmberg (M).
En publikfråga till (M) och (V) ställdes om statliga företag presterar bättre än privata.
– Båda behövs, men har olika syften. Statliga företag kan förändra i samhället på ett bra sätt, svarade Olof Björk (V).
– Statliga företag har en roll att spela, men vinst gör att företag blir mer effektiva. Vi ska slå vakt om privata företag, sa Robin Holmberg (M).
Eleven Simon Krüger är intresserad av politik och tycker att debatten var intressant.
– Men politikerna säger bara hur det ska bli, inte hur de ska göra.
Lisa Palm Helmersson tycker att det spelar stor roll vilken person som talar. Det kan vara avgörande för hur budskapet tas emot.
– Det är viktigt att läsa på för att bilda sig en uppfattning. Läs partiernas valprogram, tipsar Devran Sahin.
Wilma Eriksson, Miranda Ingvarsson och Amanda Johansson tyckte att det inte var så stor skillnad mellan partiernas åsikter.Bild: Niklas Gustavsson
Partierna i Ängelholm ställde mangrant upp med representanter till gymnasieskolans paneldebatt.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen