Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

16-åring häktad för mord på hemlös

Den 16-årige pojke som misstänks för att ha mördat en hemlös man i Huskvarna har häktats. Pojken har förnekat brott och kommer att överklaga häktningsbeslutet.

Kammaråklagare Linda Schön efter häktningsförhandlingen i Jönköpings tingsrätt där en 16-årig pojke häktats misstänkt för mord.Bild: Adam Ihse/TT
Kammaråklagaren Linda Schön begärde pojken häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, det är den starkare misstankegraden.
Rättens ordförande Helene Yngve går helt på åklagare Linda Schöns linje. Den misstänkta pojken häktas i 14 dagar med restriktioner.
– Tingsrätten anser att det finns synnerliga skäl för häktningen, säger rättens ordförande och menar att åtgärder inom LVU (Lagen om vård av unga) inte räcker.
Linda Schön säger direkt efter förhandlingen att hon är nöjd att rätten gått helt på hennes linje. Och hon säger att utredningen fortfarande går framåt.
– Vi efterlyser två vittnen som kan ha passerat under kvällen. Dessutom efterlyser vi ytterligare filmer som kan visa förloppet.
Schön bekräftar också att en livboj på något sätt figurerar i utredningen, men hon vill inte kommentera på vilket sätt.
Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande att skälen för häktning är att det finns risk för att den misstänkte kan komma att undanröja bevis eller försvåra utredningen samt att det lägsta straffet för det brott misstanken gäller överstiger två års fängelse.
Försvarsadvokat Anders Tolke säger efter förhandlingen att han kommer att överklaga häktningen. Hans klient förnekar brott och bestred därför också häktningen.
– Min huvudman förnekar bestämt brottsmisstanken. Han är naturligtvis av den uppfattningen att det här beslutet ska överklagas. Så det ska vi ju göra också, säger Anders Tolke.
Den döde mannen i 50-årsåldern hittades utomhus i ett grönområde i Huskvarna, som är en stadsdel i Jönköping. Polisen startade en utredning om vållande till annans död. Men när mannen obducerats ändrades brottsrubriken till mord.
I måndags greps och anhölls den 16-åring som nu häktats.
Även en annan person, som är under 15 år, misstänks för inblandning och har tilldelats ett juridiskt biträde.
– Men man utreder ju det lite annorlunda så vi använder inte termen misstänkt utan man använder termen kan misstänkas. Man delges inte misstanke, man grips inte och man anhålls inte, säger kammaråklagare Linda Schön när hon får frågor om detta efter torsdagens häktningsförhandling.
Ytterligare två pojkar, som också är under 15 år, har förhörts av polisen. Polisen misstänker att de misshandlat eller ofredat den hemlöse mannen före mordet.
– Vi har en bild av vad som hänt, sade Stefan Sundling, chef för polisens grova brott-grupp, till SVT Jönköping på onsdagen.
Dem hemlöse mannen var EU-migrant från Rumänien. Han hade kontakt med flera kristna organisationer, och en ceremoni till hans minne har hållits av Frälsningsarmén.
Fakta

Detta har hänt

8 augusti:En hemlös EU-migrant hittas död i en park i Huskvarna.

15 augusti: Efter obduktionen drar polisen slutsatsen att det handlar om ett mord och ändrar rubriceringen.

16 augusti: Flera personer samlas i Frälsningsarméns lokaler för att hedra minnet av den döde mannen.

Mitten på augusti: Filmklipp börjar cirkulera på sociala medier.

20 augusti: En pojke, under 15 år, förhörs av polis misstänkt för misshandel.

21 augusti: En annan pojke, också han under 15 år, förhörs av polis misstänkt för ofredande.

25-26 augusti: En 16-årig pojke anhålls i sin frånvaro av åklagaren misstänkt för mord.

27 augusti: Klockan 08.50 på morgonen grips den misstänkte pojken. Han tilldelas en advokat och anhålls senare under dagen.

Samma dag förordnar tingsrätten en annan pojke, under 15 år, ett juridiskt biträde. Enligt uppgifter är också han misstänkt för mordet.

Senare på eftermiddagen skickar Åklagarmyndigheten ut ett pressmeddelande och bekräftar att en person gripits. Åklagare Linda Schön skriver också att "vi håller förhör med flera inblandade personer".

30 augusti: 16-åringen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Gå till toppen