Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Arken satsar på van Gogh

För första gången på femtio år visas en stor separatutställning av den nederländske målaren Vincent van Gogh i Danmark.

van Gogh målade "Såningsmannen" 1888.Bild: Kröller-Müller Museum - Rik Klein Gotink
Det är Arken som på lördag öppnar för den världskände expressionisten som många menar bidrog till grundandet av den moderna konsten.
Utställningen på Arken är ett samarbete med Kröller-Müller Museum i Otterlo och innehåller 28 målningar och elva teckningar.
Utställningen fokuserar på förhållandet mellan konst, människor, natur och religion. van Gogh betraktade sig som en religiös konstnär - han var övertygad om att han kunde göra goda gärningar genom att skapa skönhet i sina målningar.
Självporträttet är från 1887.
Vincent van Gogh målade i ett drygt decennium och hann med mer än 2000 verk, varav 800 oljemålningar.
Men det var inte förrän efter sin död, han tog livet av sig 37 år gammal, som han blev erkänd. Under sin livstid lär han endast ha sålt ett verk.
Han betraktas som en en av de mest berömda och inflytelserika inom den västerländska konsten historia. Hans landskap, stilleben och porträtt i djärva färger och uttrycksfulla penseldrag har bildat skola.
Arkenbesökarna får bland annat se hans kända skildringar av hårt arbetande bönder och Arles vackra landskap.
van Gogh målade "Hamlade pilar i solnedgång" 1888.Bild: Kröller-Müller Museum - Rik Klein Gotink
Konstmuseet ligger i Ishøj, sydväst om Köpenhamn, dit går det S-tåg från Köpenhamns hovedbanegård.
Utställningen pågår till den 20 januari 2019. Arken är öppen mellan klockan 10 och 17 alla dagar utom måndagar, på onsdagar stänger museet klockan 21.00. Det kostar 115 danska kronor i entré, studerande betalar 95 dkk medan det är gratis för barn upp till 18 år.
Gå till toppen