Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ann Lingebrandt: Avhopparna återvänder till Svenska Akademien med svansen mellan benen

De tre avhopparnas utpressningstaktik – att få bort Horace Engdahl – misslyckades. Nu återvänder Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark till Svenska Akademien. Det bäddar för spända torsdagsmöten, skriver Ann Lingebrandt.

Giftpilarna har vint i bråket mellan Sara Danius och Horace Engdahl.Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Ansvar är ordet i tiden. Vi måste ta vårt ansvar, säger politikerna med rynkad panna när de fattar beslut som är raka motsatsen till tidigare utfästelser och ideologiska ståndpunkter.
Läs också Ledamöter återvänder till Akademien
Det är också argumentet när tre av avhopparna från Svenska Akademien, Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund, nu uppger att de återvänder. ”Det är helt enkelt ett stort ansvar för Akademien som faller på oss”, säger Espmark till Svenska Dagbladet som förklaring till helomvändningen. Danius flaggade för möjligheten i sitt sommarprogram för halvannan vecka sedan, så även om utspelet är överraskande kommer det inte som en blixt från klar himmel.
Trion har tidigare gått ut hårt med kravet att Horace Engdahl måste avgå för att de ska komma tillbaka. Den utpressningstaktiken har inte gett något resultat, trots att de haft såväl ett moraliskt övertag som ett numerärt trumfkort: utan deras röster kan Akademien enligt stadgarnainte välja in nya medlemmar och är i praktiken dödsdömd. Nu framstår det istället som en återkomst med en slokande svans mellan benen. Allt detta bråk – och så tillbaka till status quo?
Visst kan det vara bättre att försöka lösa konflikten inifrån, sittande vid samma bord, än att bedriva skyttegravskrig via tidningsspalterna. Men det är svårt att se hur de både ska kunna bli goda vänner över torsdagssoppan och förmå gå till botten med de skandaler som är grunden till Svenska Akademiens haveri.
Giftpilarna har vint i de inbördes bråken: Engdahl beskyllde i Expressen Danius för att vara "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". "Historien kommer inte att vara nådig", kontrade hon i sitt sommarprat, "i den mån han över huvud taget kommer att bli ihågkommen". Det lär inte råda någon uppsluppen stämning i Börshuset.
Återinträdet handlar om att välja in nya medlemmar på de tomma stolarna efterledamöterna som begärt definitivt utträde: Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Sara Stridsberg och Klas Östergren. Vem känner sig sugen på att gå med i ett sällskap som visat sig vara bättre på smutskastning och smädelser än snille och smak? Och vem är beredd att bära hela bördan för den nödvändiga förnyelsen på sina axlar? Det om något är ett blytungt ansvar.
Gå till toppen