Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Det var en gång ett valfiasko.

Magdalena Andersson och Stefan Löfven.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Socialdemokraterna har berättelsen klar: valet den 9 september blir en folkomröstning om välfärden. Men någon solid historia är det inte, vilket framgick i SVT:s partiledarutfrågning nyligen. När programledarna påpekade att tidigare regeringar både sänkt skatten och ökat skatteintäkterna fick statsminister Stefan Löfven klara problem med sitt resonemang.
På torsdagen gav finansminister Magdalena Andersson (S) honom hjälp på traven med en debattartikel i Dagens industri. Genom alternativa sätt att räkna ville hon få det till att intäktsökningarna under alliansens tid vid makten minsann egentligen var intäktsminskningar. Och så var berättelsen igång igen:
"Det går inte att samtidigt utlova socialdemokratisk välfärd och moderata skattesänkningar. Man måste välja."
Som om det vore så enkelt. Skatteintäkterna beror naturligtvis inte bara på hur hög taxeringen är, utan också på hur effektivt den fungerar och vilka drivkrafter den ger. Utrymmet för förbättringar kan ingen blunda för. Det en gång så tydliga skattesystemet har blivit en snårskog av särregler och undantag. Principerna borde åter bli enkla och tyngdpunkten förskjutas mot lägre beskattning på arbete och högre på kapital.
Grundförutsättningarna för en uppgörelse finns.
I mars talade Löfven om en ny, bred skattereform efter valet och allianspartier har öppnat för detsamma. Fast bilden av bred enighet passar förstås illa in i valdramaturgin. Nu finns ett behov av att visa skillnaderna mellan blocken, förtydliga konfliktlinjer och framhäva principer. Såtillvida finns inget att invända mot Socialdemokraternas valstrategi.
Men en berättelse kan bara förenklas till en viss gräns – sedan börjar den brista i trovärdighet. Nästa kapitel riskerar att bli därefter för S:
Det var en gång ett valfiasko …
Gå till toppen