Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Bäckdalens handelsträdgård i Hallavara medverkar i Ekorundan

Ekologiskt är det som gäller för Bäckdalens handelsträdgård med Café Orangeriet.

Den 1-2 september väntar Ekorundan. Bland deltagarna finns Bäckdalens handelsträdgård med Café Orangeriet. Bakom verksamheten står Margaretha Oscarsson och Anders Olsson.Bild: Niklas Gustavsson
Året var 1989 då Anders Olsson och Margaretha Oscarsson tog över handelsträdgården som tidigare gick under namnet Hallavara Handelsträdgård. Här är det ekologiskt och Krav-odlat som odlas i form av exempelvis örter och tomater.
Första Ekorundan genomfördes 2007 och enligt Margareta Oscarsson har verksamheten i Hallavara varit med alla år utom ett.
– Det har blivit långvarigt. Förra året var vi uppåt 20 deltagare som var med, men i år är det nära hälften. Många bönder har haft det jättejobbigt. Det är enklare för mig som driver ett kafé, säger Margaretha Oscarsson.
Verksamheten i Hallavara har en lång tradition och det är i år dessutom tio år sedan kaféet öppnade. En verksamhet som 2015 av White Guide utsågs till "värt en resa".
Under Ekorundan den 1-2 september väntar bland annat örtvandring klockan 11 och 14. Det ges möjlighet att klappa hunden Molly och hälsa på hönsen samt tuppen Sixten bland mycket annat.
I år har exempelvis kryddväxterna trivts väldigt bra i värmen.
– Kryddväxterna gillar värmen och tomaterna är supergoda i år. Sedan har vi jättefin basilika, chilifrukter och gurka. Det blir en mycket mer utvecklad smak i värmen. Det går bra att odla bara man kan vattna, säger Margaretha Oscarsson.
I årets Ekorunda ingår 13 odlare och producenter i Skåne. Enda deltagaren från nordvästra Skåne är Bäckdalens handelsträdgård. Bakom arrangemanget står föreningen Ekobonden.se. Ekorundan vill vara som Konstrundan men istället för konst kan de som vill under en helg besöka ekologiska gårdar i Skåne.
Gå till toppen