Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Fler kandidater med bakgrund i NSF på SD-lista i Klippan

HD har tidigare skrivit att Andreas Olofsson, som kandiderar för SD i Klippan, varit aktiv medlem i den nazistiska organisationen NSF. Nu avslöjar Expressen och Expo att ytterligare två på listan har en liknande bakgrund.

Expressen har tillsammans med Expo granskat alla som kandiderar till riksdagen, landstingen och kommunernas fullmäktige i årets val för att se om där finns personer som har eller har haft medlemskap i nazistiska organisationer, varit aktiva med att sprida propaganda eller deltagit i deras aktiviteter.
När granskningen publicerades på tisdagskvällen dök flera namn upp från Sverigedemokraternas lista i Klippan.
Lokalpartiet, som haft problem med avhopp under den gångna mandatperioden i Klippan, kraftsamlade i våras med en rad nya namn på listan. De har nio mandat, men hoppas ta mellan 12 och 15.
Även en SD-politiker i Ängelholm avgår nu efter avslöjande om bakgrund i NSF.
37-årige Andreas Olofsson var mellan 1990-talet och 2002 bland de mest drivande i den lokala NSF-avdelningen, bland annat som ordförande. När HD intervjuade honom om detta för fem månader sedan sa han att han varit ”tvättäkta ung och dum” och att han är en annan person idag.
Läs mer: SD i Klippan kraftsamlar – före detta nazist med på listan
Men flera kandidater på listan har en liknande bakgrund. I samma krets av högerextrema ungdomar i Klippan i slutet av 90-talet fanns även Thomas Jelinek som nu står på plats 9 på SD-listan och Tobias Ekberg som står på plats 17. Båda svarar bara på HD-Sydsvenskans frågor via mejl.
NSF:s lokalavdelning i Klippan lades ner 2002. Innan dess fungerade Thomas Jelinek som dess propagandachef. Han tar idag avstånd från de tankar han hade då. ”Man tänkte ju inte så mycket då egentligen utan följde mer sina impulser” skriver han. Nedläggningshotet mot en lokal skola fick honom att engagera sig politiskt för SD, vars politik han tycker stämmer överens med hans åsikter och värderingar.
Enligt Expressen/Expo fanns även Tobias Ekberg med på NSF:s medlemslista under flera år, något han förnekat och även tillbakavisar i kontakten med HD. ”... däremot har jag under denna period i mitt liv varit närvarande vid en handfull evenemang anordnade av organisationen. Min bakgrund i dessa kretsar är definitivt inget jag är stolt över, och det är väldigt avlägset ifrån den person jag är idag" skriver han.
SD:s gruppledare i Klippan, Åsa Edvardsson. Arkivbild.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
Enligt gruppledaren för Sverigedemokraterna i Klippan, Åsa Edvardsson, är inte de tre männens bakgrund något nytt för vare sig henne eller resten av partiet.
– De har varit jätteöppna kring det här och vi har haft en diskussion om det. Vi har pratat med killarna och de har fått barn och har jobb och sköter sig, säger hon.
Enligt Åsa Edvardsson finns det heller inga planer på att ändra listan.
– De får vara kvar så länge jag inte får andra direktiv. Vi tycker att de är förbi det, de är duktiga killar och de har tagit avstånd från det förflutna, säger hon
Men vad tänker ni om att ni har tre före detta nazister på er lista?
– Två, Tobias var ju inte varit involverad på samma vis, han har bara hängt med, du vet hur det är med ungdomar. Deras bakgrund är som den är, de har gjort det här och det kan vi inte förneka. Jag tycker bara att det är så synd att de får sona för det hela livet även om de nu kommit på bättre tankar.
Så man kan representera SD i Klippan även om man har företrätt ett nazistiskt parti som är emot demokrati?
– Det här ligger uppe hos riks. Jag tycker fortfarande att de är jätteduktiga killar men det är alltid riks som har den frågan och vi går inte emot dem.
Läs mer: Tomma stolar och låg närvaro – så har SD skött sitt förtroende i Klippan
Läs mer: Flera ex-nazister på SD:s vallistor
Läs mer: Åkesson: Går inte veta om de är nazister
Fakta

Detta var NSF

Nationalsocialistisk front var en svenskt nynazistiskt politiskt parti som arbetade lokalt i Sverige 1994-2008, med Karlskrona som huvudort.

Gruppen inspirerades av de svenska nazisterna på 1930-talet. Ingredienser i ideologin var antisemitism, historierevisionism och rasbiologi och ett mål var att avskaffa demokratin. Man hyllade också våld och militant kamp och propagerade mot homosexuella.

NSF marknadsförde sig öppet och genomföra demonstrationer. De ställde upp i flera kommunval både 2002 och 2006 utan att lyckas ta några mandat.

Vid nedläggningen hade NSF fler hundra medlemmar, men var ändå Sveriges största nazistiska organisation. NSF ombildades 2008 till partiet Folkfronten, som senare bytte namn till Svenskarnas parti.

Källa: Expo

Gå till toppen