Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmökonstnär fyller galleri Konsten med serier och spådomskonst

Sarah Kläpp tolkar tarotkort och spådomskonst i teckningar, serier och objet trouvé-verk i utställningen "House of Cards".

"Det är som att gråta blod genom en sten. Först låter jag idéerna gro i det undermedvetna. Det får ta tid", säger Sarah Kläpp om skapandeprocessen.Bild: Linn Dupont
– Många tycker att tarotkort kan vara lite otäcka, men jag har alltid fascinerats av dem så länge jag kan minnas. Det är inget man är neutral inför, säger illustratören och serietecknaren Sarah Kläpp.
Med teckningen som grund har Malmökonstnären tolkat den traditionella folkliga spådomskonsten. Utställningen "House of cards" är uppdelad i tre delar: tuschteckningar inspirerade av tarotkortleken "The Major Arcana", en serie presenterad i form av spelkort och två samlingar objet trouvé-verk.
Arketyperna inom tarot väcker känslomässiga associationer, menar Sarah Kläpp. Hon pekar på djävulen, det älskande paret och ett ihoprasat torn.
– Men jag vill ogärna förklara. Om jag tydliggör för mycket förminskas mina verk. Jag vill att de ska bli personliga och själviska, både för mig och betraktaren. Alla ska få hitta sin mening.
Sarah Kläpp framför "The Star" på Galleri Konsten.Bild: Linn Dupont
Tarotkortens titlar och symbolik fungerar som inkörsport.
– Sedan spårar det lite utom kontroll. Eftersom jag både gör konst och ritar serier smittar uttrycken lätt av sig på varandra.
Serien "Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow" – som också ska bli till en serieroman – upptar två väggar i form av 276 spelkort, hängda i 21 olika rader.
– Jag fluktar in i en annan persons existens. Berättelsen utspelar sig under 21 dagar. Huvudpersonen låser in sig i sin lägenhet och lägger ut ett tarotkort om dagen. Vi får följa hennes inre resa, en dag i taget.
Korta texter förklarar tarotkortens innebörd. Sarah Kläpp har en rad funderingar.
– Är tarot ett försök till att kontrollera framtiden? Ett slags regelverk för livet? Eller en flört med det okontrollerbara, som en skräckfilm eller berg-och-dal-bana?
Sarah Kläpps "Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow" presenteras i form av spelkort. På sikt ska de bli till en seriebok.Bild: Linn Dupont
Objet trouvé-verken delas upp i två olika serier, "This too shall pass" och "Endure it". De upphittade föremålen har smyckats med emaljfärg, tusch, guldtråd och handplockade järnspikar.
– Jag har bokstavligt talat placerat känslor utanpå figurerna. De skildrar det svåra, men också det goda, i livet. Du väljer själv. Vad som än sker kommer känslan ändå att passera.
Det är första gången som "House of Cards" visas i sin helhet. Sarah Kläpp drar en parallell till serietecknarvärlden.
– Hela utställningen kan läsas som en serie. Och den går att närma sig helt fritt från tarot, säger hon.
Några av tarotkortens arketyper i "Tomorrow, and tomorrow, and tomorrow".Bild: Linn Dupont
Lördagens vernissage inleder sjätte säsongen på Galleri Konsten. Christel Knappe, ny ordförande i Helsingborgs konstförening, ser fram emot hösten och det annalkande 80-årsjubileet.
– Vi har en spännande tid framför oss. Konstföreningen har äntligen fått ett hem, säger hon.
De 22 tuschteckningar som inspirerats av tarotkortleken "The Major Arcana" har tryckts upp i en upplaga av 30, med handpålagt bladguld på varje exemplar.Bild: Linn Dupont
Fakta

Hösten på Konsten

Sarah Kläpp, "House of cards", målningar och teckningar. Vernissage 1 september klockan 13. Utställningen visas till och med 23 september.

Asle Nyborg, målningar. 6–28 oktober.

Kiwa Saito, textil. 2–25 november.

Jubileumsutställning, Helsingborgs konstförening 80 år. 8 december. Tid och plats är ännu inte bestämt.

Galleri Konsten, Kopparmöllegatan 14C, Helsingborg. Öppet fredagar klockan 15–18, lördagar och söndagar 13–17.

Gå till toppen