Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Miljöpartiet markerar mot SD-samarbete i Landskrona

MP i Landskrona och regionen tar avstånd från att styra med SD:s hjälp — direkt eller indirekt. Liberalerna förnekar samarbete och förhandlingar med Sverigedemokraterna.

För några dagar sedan berättade vi om SD:s starka stöd sedan 2006 till Landskronas styrande treklöver (L, M, MP). SD har stött treklövern i över 90 procent av voteringarna i kommunfullmäktige.
Läs mer: SD:s stöd till makten i Landskrona har förstärkts
Just läget i Landskronapolitiken — med en koalition som kraftigt lutar sig mot SD — togs i måndags också upp i SVT:s Rapport och Aktuellt.
Det nyhetsslaget var ett av skälen till att Miljöpartiet skickade ett pressmeddelande på onsdagskvällen, som markering mot Sverigedemokraterna:
– Miljöpartiet i Landskrona försäkrar att de aldrig har suttit med i ett rum och förhandlat eller fört politiska samtal med Sverigedemokraterna, säger Linnéa Skoogh, presskontakt för Miljöpartiet i Skåne.
Inget block har egen majoritet på fullmäktigemötena i rådhuset. Men röstsiffrorna blir oftast 31-20 — L, M, MP, SD mot S, V.Bild: Björn Lilja
Att markeringen kommer nu beror också på ett samtal som partiet fick, med uppgifter som partiet bedömer som trovärdiga. Det ska ha beskrivit ett mer djupgående samarbete mellan Sverigedemokraterna och Liberalerna.
– Liberalerna har inte varit särskilt tydliga om det här, eller tagit avstånd från Sverigedemokraterna. Vi förväntar oss att Liberalerna klargör detta, säger Linnéa Skoogh.
– Vi vill inte på något sätt bidra till att SD har ett inflytande, och har ingen som helst ambition av att ha något indirekt samarbete med dem.
”Är det någon liten sanning i att de har samarbetat är det good bye”, säger Elvir Mesanovic (MP), och syftar på Liberalerna och Sverigedemokraterna.Bild: Emil Langvad
Det är alltså Miljöpartiet på distriktsnivå som är avsändare för pressmeddelandet.
Är det en knäpp på näsan till partivännerna i Landskrona?
– Nej, så är inte situationen. Jag var i Landskrona hela kvällen igår, och vi har tillsammans formulerat det här. Vi på distriktsnivå vill hjälpa Landskrona, säger Linnéa Skoogh.
Om uppgifterna om ett samarbete skulle L+SD stämma: hur ser ni på ett framtida samarbete med Liberalerna?
– Det är MP Skåne som fått uppgifterna, inte vi. Det troliga är att alltihop är en bluff, menar Lilian Håkansson (MP), kommunfullmäktigeledamot i Landskrona.
– Om det skulle vara sant — då har de stängt dörren själva. Vi står för våra värderingar. Är det någon liten sanning i att de har samarbetat är det good bye, säger kommunalrådet Elvir Mesanovic (MP).
– Jag tycker jag är jättetydlig i detta, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.
Har du förhandlat med SD någonsin?
– Nej. Det finns ett samarbete i Landskronapolitiken, och det är treklövern. Andra partier som är intresserade av att lyssna på våra förslag får göra det, och i motsvarande grad är jag beredd lyssna på andras förslag, säger Torkild Strandberg.
Torkild Strandberg (L) har backat flera gånger efter samtal med SD, men han kallar det inte förhandlingar. ”Jag lägger ju inte fram förslag som jag på förhand vet inte kommer att vinna gehör”.Bild: Emil Langvad
Har ni backat på någon punkt, efter att ha pratat med SD?
– Ja, det har jag gjort massor av gånger. Jag lägger ju inte fram förslag som jag på förhand vet inte kommer att vinna gehör. Det är minoritetsstyrets villkor.
Hur får du veta vad som vinner gehör?
– Jag har öron och ögon, och efter 30 år i branschen en välutvecklad politisk näsa.
Exempel där ni backat?
– I perioder har SD signalerat att det som är på entreprenad just nu är vad vi tål. Då finns det ingen anledning att gå fram med sådana förslag, säger Torkild Strandberg.
Gå till toppen