Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Nya uppsägningar på gång hos tryckeriföretag

För tredje året i rad planeras personalneddragningar på tryckeriföretaget Parajett i Landskrona. I höst handlar det om att minska med ett 20-tal tjänster när företaget möter en bransch som förändras.

Det är tredje året i rad som Parajett i Landskrona genomför personalminskningar.Bild: Tom Wall
– Vi har påbörjat en resa från en grafisk till en mer digital marknad, säger vd Lars Peter Sørensen.
Han tog över som vd i april 2016 med uppgift att bland annat leda omställning av Parajett från ett grafiskt företag till att även vara ett it-företag, med fokus på att utveckla digitala tjänster och effektivisera den fysiska produktionen.
– De fysiska volymerna av brevutskick minskar och de digitala volymerna ökar, säger Lars Peter Sørensen.
– Digitaliseringen håller på att ta fart i Sverige. Digitaliseringen går fortare än väntat även om det inte går lika fort som i Danmark.
”Vi fokuserar på försäljning av den digitala servicen, det är det vi ska leva på i framtiden” säger Parajetts vd Lars Peter Sørensen.Bild: Tom Wall
Han målar upp en bild av en tryckeribransch i förändring där tio stora aktörer konkurrerar på en krympande marknad.
– Där upplever vi en stor prispress. Det är svårt att tjäna pengar på trycksaker, säger Lars Peter Sørensen.
– Vi fokuserar på försäljning av den digitala servicen, det är det vi ska leva på i framtiden.
Företaget köper in 3 000 ton papper varje år.Bild: Tom Wall
Företaget har haft några förlustår. Värst var det 2016 med ett rörelseresultat efter finansnetto på minus 23 miljoner kronor. Men nu börjar omställningsarbetet ge utslag på resultatet.
– Förlusterna har minskat. I år beräknas koncernen göra en förlust på 6 miljoner kronor, kommenterar vd.
– Nästa år hoppas vi nå ett resultat på 0–5 miljoner kronor.
Treårsplanen som påbörjades 2016 innebär bland annat att företaget minskar antalet anställda. 2015 hade företaget 152 anställda, vid årsskiftet 2017 hade antalet minskat till 124. Enligt uppgifter till tidningen pågår nu förhandlingar om att minska med ytterligare cirka 20 tjänster.
– Det handlar om en väsentlig nerdragning, bekräftar Lars Peter Sørensen.
Parajett har investerat i en modern maskinpark med bland annat digitala fyrfärgsmaskinerBild: Tom Wall
– Det är speciellt, på ett positivt sätt, att vara anställd i ett familjeföretag. En stor del av personalen har varit van vid att Parajett har varit ett stabilt familjeföretag. Min uppfattning är att vi idag har en stor förståelse bland de anställda för att vi måste genomföra förändringar.
Har du en acceptans bland anställda för pågående omställningsarbete?
– Det är speciellt, på ett positivt sätt, att vara anställd i ett familjeföretag. En stor del av personalen har varit van vid att Parajett har varit ett stabilt familjeföretag. Min uppfattning är att vi idag har en stor förståelse bland de anställda för att vi måste genomföra förändringar.
Det är ännu inte klart hur många som blir av med sina jobb den här gången. Förhandlingar pågår med fackliga organisationer.
– Så klart det skapar oro så länge det här pågår. Jag hoppas att förhandlingarna är avslutade senast i mitten av september, säger Lars Peter Sørensen.
Fakta

Anrikt Landskronaföretag

Företaget startades i Landskrona 1906, hette från början Sydsvenska biljettryckeriet, och bytte namn till Parajett på 1930-talet.

Företaget har idag huvudkontor och fabrik i Landskrona och bland annat ett ett helägt norskt dotterbolag,

Parajett är marknadsledande på att producera kundanpassade utskick till mottagaren.

Skatteverket, pensionsmyndigheten med de orangea kuverten, Ica och it-företaget Evry är några av företagets största kunder.

Gå till toppen