Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt prov på dåligt badvatten – se politikernas svar om vad man kan göra åt problemen

Badvattnet vid Vikingstrand är otjänligt. Det visar kommunens senaste prover. Badvattnet var också en av de frågor politikerna fick svara på vid HD:s debatt i tisdags.

Vikingstrand.Bild: Sven-Erik Svensson
Det var den 27 augusti som proverna togs och svaren om att det var höga bakteriehalter kom under torsdagen. Helsingborgs stad sätter nu upp skyltar och avråder från att bada på badplatsen tills nya prover visar att vattnet är badbart igen.
Kommunen tar nu ett omprov på badplatsen och får nya provresultat om några dagar.
Problemen med otjänligt badvatten på grund av tarmbakterier längs Helsingborgs kust har ju en lång historia. Och något som väcker en hel del frågor. Några av de läsarfrågor som kom in till HD:s debatt i tisdags handlade också om vattnet – vad tycker politikerna att man ska göra åt det?
Liberalernas Maria Winberg Nordström blev först ut:
– Först måste man ta reda på källan – det är inte riktigt utrett om det är en fågel som passerat förbi precis när provet tas eller om det är något rör. Och den kartläggningen är inte riktigt klar.
Jonny Cato Hansson (C) får frågan om det får kosta pengar:
– Helsingborg är en kuststad och vattnet en av de största kvaliteterna vi har, så det klart att det får men vi måste ta reda på källan.
Lars Thunberg (KD) berättar sedan om att kommunen har en plan och vad den går ut på. Se vad han och andra politiker säger på klippet från debatten.
Gå till toppen