Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Planerad cykelväg Svenstorp-Hjärnarp stoppas

Det blev för dyrt och för svårt. Nu stoppas planläggningen av den utlovade cykelvägen mellan Svenstorp och Hjärnarp. En ny sträckning föreslås istället på andra sidan E6.

Det nya förslaget går ut på att göra en trafiksäker anslutning från Svenstorp via Åsbackavägen till den befintliga cykelvägen på andra sidan E6.
Svenstorpsborna på Hallandsåsen har hållits på halster länge i väntan på en trygg cykelväg ner till Hjärnarp. För sju år sedan kom kommunen till skott med hur vägen skulle. Men svårigheterna blev övermäktiga – och nu avslutas planarbetet.
– Vi har inte lyckats komma överens med de berörda markägarna och det skulle behövas ett antal större utredningar. Det saknas finansiering både för att fortsätta planarbetet och för genomförandet, säger planarkitekt Joacim Dahlberg.
I perspektivet att det bara bor 319 personer i Svenstorp med omnejd anses kostnaderna bli orimliga för den tänkta cykelvägen. 16,5 miljoner kronor visar beräkningarna.
Men det avbrutna planarbetet betyder inte att man ger upp och sviker Svenstorpsborna. Det finns ett politiskt beslut att bygga ett sammanlänkat nät av gång- och cykelvägar mellan tätorterna.
– Mellan Hjärnarp och Margretetorp finns redan en gång- och cykelväg. Vi vill utreda om det går att göra en säker cykelförbindelse utmed Åsbackavägen till Svenstorp, säger Joacim Dahlberg.
Åsbackavägen är en smal och enskild väg med stundtals tung trafik som Svenstorpsborna inte gärna ger sig ut på. Joacim Dahlberg är medveten om problemet.
– Vi bedömer att det är möjligt att göra en gång- och cykelväg här. Det skulle inte kräva någon ny detaljplan, säger han.
Kostnaden skulle bli väsentligt lägre, 2,25 miljoner kronor. I prisen ingår både ny belysning och gatuombyggnad.
Men sträckan mellan Svenstorp och Hjärnarp skulle förstås bli längre. Om förslaget blir verklighet innebär det att cyklisterna får trampa 200 meter extra mellan orterna.
Läs mer: De har kämpat i över 30 år för en cykelväg till Hjärnarp – nu har Svenstorpsborna fått nog
Läs mer: Cykelväg till Svenstorp på gång
Gå till toppen