Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

50 år med lägerskola i Tåssjö

I 50 år har barn kunnat åka på lägerskola i Tåssjö. Nästan lika länge har frukostgröten kokats efter samma recept. Nu börjar gäster, utöver kommunens egna verksamheter, hyra in sig igen efter att man tvingades stänga för ombyggnad 2016.

Lina Lindström, Leona Bengtsson och Melody Ljung från Söndrebalgs skola har sovit över på lägerskolan. "Nu ska vi äta lunch och sedan är det dags att packa och åka hem", säger Leona.Bild: Niklas Gustavsson
– Ibland träffar jag gamla elever som hunnit gifta sig och skaffa barn, och så kommer de fram och berättar gamla minnen från lägerskolan. Det har hänt att någon ropar: "Hallå Inga, gröttanten!" , säger Inga Carlsson.
Och det är kanske inte konstigt att många ängelholmare minns henne. I 31 år arbetade hon på lägerskolan, och hon har serverat frukost och gröt till tusentals barn.
Det började 1978 med att hon hoppade in när dåvarande husmor fick problem med ett knä. Sedan blev hon kvar till 2009.
– Det stämde bra för mig från första början. Jag tycker att det är så roligt att jobba med barn, jag älskade att köra hit och jobba.
Laila Karlsson och Inga Carlsson har tillsammans jobbat på lägerskolan i över 50 år. Här finns det vissa regler som alla barn måste följa. "Vi har pratat om det ofta, att det finns regler men ändå är mjukheten viktig. Då blir man bra bemött tillbaka."Bild: Niklas Gustavsson
Inga Carlsson hann jobba med sju olika rektorer på lägerskolan. Hon skämtar om att hon varit både husmor, föreståndare, elektriker och snickare.
– Jag klippte gräset och murade och snickrade. Bordtennisvinden har jag och min gubbe klätt.
I dag är det Laila Karlsson som är husmor. Hon har jobbat på lägerskolan i 22 år.
– Jag trivs jättebra. Men ju äldre man blir desto tuffare blir det. Man ska hänga med eleverna, det är ett tuffare klimat idag i skolorna.
– Men det är en annan grej här än i skolan. De umgås med varandra och naturen, här är de så tajta med varandra. Vi märker att eleverna gillar att vara här. Men vi kör lite den tuffa stilen, man måste påpeka vad det är som gäller, säger Laila Karlsson.
Bland annat förväntas barnen turas om att hjälpa till med att duka och diska. Det finns ingen tv och de brukar inte få ha mobilerna med sig under dagarna.
Laila Karlsson trivs i köket på lägerskolan, där barnen får turas om och hjälpa till med de enkla sysslorna.Bild: Niklas Gustavsson
Inga Carlsson blir fortfarande igenkänd på stan av ängelholmare som varit på lägerskolan som barn. "På ett år kunde vi ha 3 000-4 000 personer som passerade huset. Det är mycket".Bild: Niklas Gustavsson
Och på fredagen, 31 augusti, var det dags för lägerskolans 50-årsfirande, med bland annat rundvandring, tipspromenad, korvgrillning och berättelser om verksamheten genom åren.
Under jubileumsveckan har 110 elever avlöst varandra i huset, där det finns 34 sovplatser.
När tidningen tittar in är det en femteklass från Söndrebalgs skola som har sovit över. 11-åringarna Leona Bengtsson, Melody Ljung och Lina Lindström besöker lägerskolan för tredje gången.
– Här får man vara med klassen och göra saker tillsammans, inte bara ha lektioner, säger Leona Bengtsson.
– Maten är bra, skriv det, säger Melody Ljung.
I går fick de panerad fisk med potatis. Och under dagen har de varit på äventyr vid sjön.
– Vår kompis trillade i en bäck, säger Leona Bengtsson.
På lägerskolan finns cyklar, en båt i sjön och bordtennisbord. I källaren finns också ett gammalt biologilabb, som dock inte används längre.
Huset byggdes redan 1888, då som ett gästgiveri i Skånes Fagerhult, och fraktades senare till Tåssjö. Sedan har det bland annat varit bank och ålderdomshem. 1968 startades lägerskolan, av den första rektorn Nils Ekelund.
Lägerskolan i Tåssjö fyller 50 år. Innan huset blev lägerskola har det bland annat fungerat som bank och äldreboende, och även inhyst barnmorska och fjädringsman.Bild: Niklas Gustavsson
Lägerskolan har plats för 34 övernattande.Bild: Niklas Gustavsson
2016 sattes stopp för uthyrning av lägerskolan på grund av brandskyddskrav. Efter en ombyggnad hyrs lägerskolan ut igen, utöver kommunens egna verksamheter, bland annat för bröllop och konfirmationsläger.
– Det har börjat komma i gång igen, men inte riktigt som det har varit, säger Laila Karlsson.
– Nu har vi fullbelagt fram till november, med skolelever i veckorna och privata på helgerna. Och vi har bokningar även för nästa år.
Även om åren gått är mycket sig likt. Fortfarande är maten som serveras ungefär den samma som den alltid varit – klassiker som brunsås, fisk, pyttipanna och pannkakor. Lägerskolans delikatess, banan på smörgåsar, har också hängt med i alla år. Och så gröten. Som fortfarande lagas enligt det gamla receptet.
Inga Carlsson har många fina minnen från lägerskolan.
– Jag skulle kunna skriva en bok om det, om jag var duktig på att skriva.
Gå till toppen