Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Bevattningsförbudet i Ängelholm hävs

Nu är det åter okej för ängelholmarna att plocka fram vattenslangen. Men vattenläget är fortfarande ansträngt, och kommunen uppmanar till fortsatt sparsamhet.

Vid klockan 9 på fredagsmorgonen hävdes bevattningsförbudet i Ängelholm.
En anledning är att vädret slagit om och blivit kallare och att det regnat. Enligt kommunen har bevattningsförbudet gett bra resultat och man har åter fått kontroll över vattenuttaget, som varit stabilt under de senaste dygnen.
För ett par veckor sedan sa kommunens VA-chef Cornelia Ljungerud att bevattningsförbudet troligen skulle finnas kvar hela hösten. Nu har man tänkt om.
– Folk har på ett väldigt bra sätt hörsammat bevattningsförbudet. Vi har dragit ner vattenförbrukningen avsevärt. Det och ett kraftigt omslag i vädret gör att vi bedömer att läget är stabilt, säger Mikael Fritzon, kommunens samhällschef.
– Vi bedömer också att det är en stor olägenhet att ha förbudet kvar. Det är många verksamheter som påverkas.
Läs mer: Extremt lågt vattenstånd i sjöarna oroar
Under den torra sommaren uppmanade kommunen till sparsamhet med dricksvattnet, och efter en långvarig torka infördes förbudet den 8 augusti.
Nu har även de flesta sommargäster lämnat och skolorna dragit i gång, vilket ses som en bidragande orsak till att vattenförbrukningen gått ner.
Den 31 maj var vattenuttaget uppe i över 12 000 kubik på en dag. Det kan jämföras med den 21 augusti då man var nere på 8 000.
– Det är en jätteskillnad, säger Mikael Fritzon.
– Nu fyller vi inte pooler längre och vattnar inte gräset och växter.
Men vattenläget är fortfarande inte bra, med låga nivåer av grundvatten och i Rössjön. Det kommer troligtvis att ta lång tid innan vattennivåerna i sjöar, åar och vattendrag återgått till det normala.
Läs mer: Så sparar du på dricksvattnet
– Vi uppmanar fortfarande till sparsamhet. Det kommer att ta tid att fylla på depåerna. Regnet som kommer nu bara sugs upp som av en svamp, eftersom det är så torrt i marken, säger Mikael Fritzon.
Och om vädret slår om så att det blir varmt igen?
– Vi kan ompröva beslutet. Vi följer läget varje dag.
Gå till toppen