Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Böcker och frukost ger lugn start på terminen

För sjätte året i rad får eleverna på Kullagymnasiet en mjukstart på terminen med läsprojektet "Bada i böcker".

På fredagen avslutades Kullagymnasiets läsprojekt "Bada i böcker". Svensklärarna Marie Lindkvist och Marie Nilsson bjöd eleverna på fika. Klasskompisarna Lina Reinhold och William Synning passade på att ta kanelbullar.Bild: Anders Malmberg
Innanför entrédörrarna på Kullagymnasiet står på fredagen ett bord med kanelbullar och chokladdryck uppdukat. Elever i en strid ström tar för sig av fikan, som är avslutningen på det två veckor långa läsprojektet "Bada i böcker".
– Projektet gör att alla eleverna får igång läsandet efter sommarlovet, säger svenskläraren Marie Nilsson.
Elever från årskurs ett till tre får varje morgon sitta och läsa en skönlitterär bok under en halvtimme den första lektionen. De serveras också frukost som de kan ta med sig in i klassrummet.
– Det blir en trevlig start på morgonen. Det tar av lektionstiden, men man lär sig ju annat av att läsa, säger Lina Reinhold, som går tekniska programmet i årskurs tre.
Det är något som projektledarna Marie Nilsson och Marie Lindkvist håller med om.
– Alla ämnen vinner på det. Läsningen i sig tränar läsförståelse, ordkunskap. Och den ger eleverna en större möjlighet att sätta sig in i andras situationer, säger Marie Nilsson.
Under "Bada i böcker" läser alla ettorna i år Fredrik Backmans "Björnstad". Många ungdomar läser inte frivilligt skönlitterära böcker och somliga säger, enligt lärarna, att de aldrig läst en bok.
– Här får de inte möjligheten att gömma sig bakom att de aldrig läser, säger Marie Lindkvist.
– Vi synliggör läsandet och alla eleverna tvingas in i det. Det blir att på den här skolan läser vi, säger Marie Nilsson.
Och det är inte bara eleverna som sitter med frukost och läser tillsammans på morgonen. Även lärarna sticker näsan i en bok.
– Det är så viktigt med läsande förebilder, säger Marie Nilsson.
Lina Reinhold och klasskompisen William Synning tar en kanelbulle. Han tycker inte att han läser så mycket som han borde. Så han uppskattar "Bada i böcker".
– Det blir inte pang på, utan en lugn start istället för att slänga sin in i klassrummet.
Gå till toppen