Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter sju svåra år öppnar caféet i Össjö

För läraren Ulla Magnusson har en dröm gått i uppfyllelse i ett 300 år gammalt hus i Össjö. Under fredagen slår hon upp dörrarna för sitt nya café.

Den som väntar på något gott... Efter sju års väntan kan Ulla Magnusson öppna café i den gamla backstugan från år 1710.Bild: Niklas Gustavsson
– Äntligen! Det här har varit en lång väntan. Många gånger har jag funderat över vad jag har gett mig in på. Nu blir drömmen sann, säger hon.
2008 drabbades hon av tjocktarmscancer. När hon tre år senare blev friskförklarad från sjukdomen bestämde hon sig för att renovera en gammal backstuga som tillhört prästgården i Össjö.
– Det var 2011. Jag trodde att jag skulle kunna öppna till påsk 2012. Men av olika anledningar har det inte blivit förrän nu, säger Ulla Magnusson.
De främsta orsakerna till förseningarna är att kontakterna med kommunen och myndigheter har tagit längre tid än vad hon trodde. Sedan har det varit svårt att få tag i hantverkare som kunde renovera och dessutom har kostnaderna ökat.
Men under fredagseftermiddagen kan hon hälla upp första koppen kaffe och servera den första våfflan.
– Detta har jag längtat efter. Tur att jag har gott tålamod och att jag i de här sammanhangen är lite envis. Jag kunde ju inte hoppa av min idé.
Hon berättar att de äldsta delarna av huset byggdes 1710. Alltså för över 300 år sedan.
– Hela huset andas historia. Jag har försökt behålla så mycket som möjligt av miljön. Dukar, porslin och mycket annat är gamla grejer som jag handlat på olika loppisar, berättar Ulla Magnusson.
Gammalt fint porslin har hon köpt på loppisar.Bild: Niklas Gustavsson
Hon bor i Össjö, bara 100 meter från huset där det nu blivit café.
– Jag har gått här förbi massor av gånger när jag varit ute med hunden. Då har jag tänkt att det här huset skulle man kunna göra något av – och det har jag gjort nu.
I framtiden hoppas Ulla Magnusson kunna ha café med ett litet bibliotek en trappa upp.Bild: Niklas Gustavsson
Hennes tanke är att man förutom att kunna fika i lugn och ro i en gammal miljö också ska kunna få reda på vad som händer i byn.
– Össjö är en liten by, men det händer väldigt mycket här. På caféet kan man informera sig om vad som är på gång, säger Ulla Magnusson.
Ulla Magnusson ställer i ordning inför dagens premiär.Bild: Niklas Gustavsson
Under premiärfredagen har hon öppet mellan klockan 13 och 18.
Framöver kommer hon att ha öppet på veckosluten och under skolloven, när hon inte jobbar som lärare på Åby särskola i Klippan.
Gå till toppen