Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

PK-liberalerna: Glöm inte bort det glömda valet om Skåne

På mammas gata i PK-liberalernas senaste avsnitt i valpodden. Heidi Avellan och Sofia Nerbrand samtalar om Skåne – och om regionvalet.

I dag lever 1,3 miljoner människor i Skåne. Många är unga, många är födda i ett annat land. Fler har en längre utbildning i dag än för tjugo år sedan, men skillnaderna mellan olika kommuner är stora. I Lund har cirka 70 procent en eftergymnasial utbildning, men i Bjuv bara omkring 20.OECD pekar i sin senaste rapport om Skåne på att det inte går så bra som det borde här.
Tillväxten per capita är lägre än i övriga Sverige. Det beror delvis på den stora tillströmningen av studenter och utländska immigranter – två grupper som har ett förhållandevis lågt arbetskraftsdeltagande.
Neddragningarna inom ett antal dominerande storföretag i Skåne (Astra Zeneca, Sony, Ericsson) har sannolikt också bidragit till de ökade skillnaderna gentemot resten av Sverige. Vad kan man göra åt detta?Om detta samtalar Heidi Avellan och Sofia Nerbrand i fredagens (31/8) avsnitt av PK-liberalerna. Region Skåne har ett mandat och uppdrag att arbeta med regional utveckling.
Det handlar om investeringar i kollektivtrafik, planering av annan infrastruktur, samordning med kommuner, högskolor och företag samt marknadsföring av Skåne och Greater Copenhagen. Det är viktigt att sysselsättningen och produktiviteten ökar i Skåne. Region Skåne beslutar också om skattenivån – Skåne har den lägsta landstingsskatten i Sverige – och ansvarar för sjukvård och kollektivtrafik. Därför är Region Skåne viktigt. Därför är valet till regionfullmäktige viktigt. Just nu styr en minoritet bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men det parlamentariska läget efter valet den 9 september kommer förmodligen att kräva nya konstellationer.
Mellan 2006 och 2004 styrde en femklöver, bestående av Allianspartierna och MP, Region Skåne i majoritetsställning. Jokern i leken är som vanligt Sverigedemokraterna. De är för närvarande tredje största parti i regionfullmäktige och SCB:s stora partisympatiundersökning från maj visar att SD förmodligen får ett ännu större stöd i det förestående valet.
Läs gärna mer om partiernas vallöften. Moderaternas valslogan är ”På väg mot kortare köer i vården – och till jobbet.” Socialdemokraterna ämnar stoppa privata alternativ, avskaffa vårdval och anställa ytterligare 2 000 personer.
Liberalerna satsar på primärvården. Centerpartiet vill bland annat stärka e-hälsan i Skåne. Miljöpartiet värnar klimatet med allehanda förslag. Sverigedemokraterna lovar i sann populistisk anda allt till alla.
Gå till toppen