Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Här åker de sista träden från gatan

Två träd fälldes förra året och nu är också de fyra sista borta. Men det kommer annat, lovar stadsmiljöchefen.

Rotklumparna med en bit trädstam kvar fick lyftas ur marken med en stark maskin.Bild: Mikael Anjou
Nu står inga träd kvar på den del av Rådhusgatan som har hus på båda sidor. De kläddes av sin grönska och togs ned i veckan. Sist iväg var de fyra rotklumparna, fortfarande med en bit stam i behåll.
– Syftet är att skapa en attraktiv stadskärna, där man vill vara. Det ska vara trevligt att besöka butiker och restauranger i centrum, säger Tora Broberg, stadsmiljöchef i Landskrona.
Träd- och blomlådor som den här finns redan på Nygatan och ska också placeras på Rådhusgatan.Bild: Mikael Anjou
Gaturummet förnyas med nya planteringar av fleråriga blommor. Där så är möjligt sätter man nya träd, men för att de inte ska trassla in sig i stadens olika ledningsnät sätts de i lådor ovanpå gatunivån.
Rådhusgatan får samma sort lådor som redan går att se på Nygatan, om än i tidigt stadium. Det handlar om kvadrater i tjock plåt, med en granitbänk på ena sidan.
Varför behövde de gamla träden tas bort?
– Inför varje projekt gör vi en professionell bedömning av om träden mår bra, om de är sjuka men kan stå kvar en tid till eller om de ska tas ned. De här var inte helt friska och togs ned.
Förutom nya träd och blomplanteringar blir det fler bänkar än nu. Cykelställen förnyas också.
– Den gamla typen byts ut mot bågar, som redan finns vid Systembolaget. Man låser cyklar på ett annat sätt numera, säger Tora Broberg.
Avsikten är att arbetet ska vara klart under hösten och inte störa julen i centrum.
Sista veckan i augusti rensades träden på grenar och sedan togs själva stammarna bort. Roger Tancred föste ihop grönskan så att maskinen kunde lasta ett släp.Bild: Mikael Anjou
Rådhusgatan för ett år sedan. Redan då fanns planer på att ta bort träden.Bild: Mikael Anjou
Rådhusgatan i veckan, nu med fri sikt och utan träd.Bild: Mikael Anjou
Rådhusgatan med polishuset till vänster, nu med fri sikt och utan träd.Bild: Mikael Anjou
Läs mer: Här stod valet mellan öl och skugga
Hos kommunen har det varit lite oklart vilken sorts träd det rör sig om, men mycket pekar mot naverlönn.Bild: Mikael Anjou
Gå till toppen