Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Lokal debatt: Insändare: "Planeten jorden har feber - politiker måste agera med kraft"

Naturskyddsföreningen i Kullabygden tycker till om klimathotet.

Klimatproblemet lyfts allt oftare fram som det största hot mänskligheten ställts inför. Enligt Naturvårdsverket bidrar varje svensk i genomsnitt med utsläpp av växthusgaser på ca 11 ton per person och år. Klimatavtalet från klimatkonferensen i Paris kräver att utsläppen av växthusgaser minskas till mellan 1-2 ton per person och år före år 2050.
Därför var det positivt att ta del av Helsingborgs Dagblad torsdag den 16 augusti: ”De närmaste tolv åren måste Skåne minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent”. En sådan stor minskning av utsläppen av klimatpåverkande gaser kommer att kräva genomgripande förändringar av våra försörjningssystem och förändrade konsumtionsmönster.
Även om teknisk utveckling är en viktig del av lösningen kommer inte det att ensamt räcka som politiker tycks tro. För att uppnå en minskning av utsläppen av växthusgaser med 70 procent kommer det att krävas engagemang av oss alla: politiker, förvaltningar inom kommuner och landsting, myndigheter, företag inom alla branscher samt av oss konsumenter.
Höganäs kommun antog ett nytt lokalt miljöprogram i december 2015. Mot bakgrund av den genomgripande förändring av samhället som krävs är målen i miljöprogrammet inte på långa vägar tillräcklig.
Märkligt att en kommun fokuserar på den egna organisationen med de olika förvaltningarna och inte ser kommunens ansvar att vidta åtgärder för alla kommuninvånarna, företag och andra verksamheter inom Höganäs kommun.
Att samordna miljöarbetet för hela kommunen är en självklar huvuduppgift för kommunen. Vem annars har mandat att bära den uppgiften?
Uppgiften kommer att kräva en stor förändring också inom kommunens organisation för att möta en ny och mycket stor uppgift. Uppgiften är ju, att föra kommunens alla verksamheter och invånare fram till 2030 med 70 procent lägre utsläpp av växthusgaser.

Styrelsen i Naturskyddsföreningen i Kullabygden genom Kjell Mårtensson, fil.dr. i företagsekonomi

Gå till toppen