Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Insändare: "Respektera riksintressena i Höganäs"

Förre stadsantikvarien tycker till om köpet av Oscar Anderssons möbelaffär.

I tidningen den 29 augusti kan man läsa att Höganäs kommun köpt Oscar Anderssons gamla möbelaffär vid hörnet Bruksgatan/Humlegatan, belägen inom riksintresset för kulturmiljövård Hultabo-Höganäsbolaget och sedan 1993 beskriven som en byggnad med påtagligt värde för kulturmiljön.
Tillsammans med huset tvärs över gatan, för de flesta känt som Klase-keramik, bildar den gamla möbelaffären en välbalanserad, för Höganäs stadsbild närmast ikonisk, ”stadsport” på gränsen mellan Bolagsområdet och Höganäs Nedre.
Visst är huset förfallet men titta på det igen, se dess charmigt småstadsmässiga tolkning av italiensk renässans och hur fint det kunde bli med rätt verksamhet i lokalerna!
Bevarandeintressena och den befintliga stadsmiljöns uppenbara kvaliteter tycks emellertid inte hindra kommunalrådet Stefan Schölander att öppna för rivning och ”ny detaljplan som medger högre hus”.
Är det rivningar och höghus i känsliga kulturmiljöer som Hultabo som är Moderaternas stadsbyggnadspolitik vet åtminstone jag vilket parti jag inte skall rösta på. Det räcker fullt ut med skandalen kring Hjortstugan på Kullaberg förra året.

Henrik Ranby

Gå till toppen