Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: ”Det är en rättvisefråga”

Hans Bertil Sinclair (M) svarar på Klippanbon Christer Hakanders i diskussionen om fri kollektivtrafik för färdtjänstanvändare.

Tyvärr Christer Hakander, det handlar inte om att det är stora kostnader för färdtjänsten. Våra kostnader ligger i paritet med övriga kommuner.
Att kommunen sedan slipper betala 1200 kronor för en resa tur och retur till Helsingborg och istället betalar 152 kr är naturligtvis positivt.
Läs också Min mening: Färdtjänst får ersätta dåligt utbyggd kollektivtrafik
Det är en rättvisefråga, för framförallt våra medborgare med någon funktionsnedsättning som har färdtjänsttillstånd. Det finns många som har färdtjänsttillstånd av skäl som inte varje dag ger sig till känna. Exempelvis kan reumatiska eller andra fysiska skäl liksom psykiatriska och psykologiska skäl ena dagen vara grunden för att ha fått färdtjänsttillstånd för att en annan dag vara betydligt ljusare och medge att det går att åka kollektivt.
Du nämner resa till sjukhuset i Ängelholm – det är inte en färdtjänstresa utan en sjukresa som Region Skåne rår över. Däremot till bibliotek, apotek med mera kan du åka färdtjänst.
Jag syftar främst på de barn och ungdomar samt vuxna med någon funktionsnedsättning som kanske vill åka på bio, teater, dans eller utöva någon annan fritidsverksamhet eller besöka en vän eller släkting i andra delar av Skåne. Idag är maxbeloppet för den enskilde 172 kr med färdtjänst vilket med detta då blir gratis. Alltså vinner både kommunen och den enskilde på detta.
Hans Bertil Sinclair (M)
Gå till toppen