Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Nya kyrkoherden ska välkomnas på söndag

På söndag tas nya kyrkoherden emot formellt i Sofia Albertina – efter tre månader på plats.

Eva-Lotta Grantén är ny kyrkoherde i Landskrona församling och får ett formellt mottagande vid en festhögmässa i Sofia Albertina söndag den 2 september.Bild: Mikael Anjou
– Jag blir glad varje gång jag går till jobbet. Här kan jag skapa möjligheter för projekt och människor, säger nya kyrkoherden Eva-Lotta Grantén.
I tjänsterummet i församlingshuset vid Artillerigatan är det en statyett av reformatorn Martin Luther som sticker upp mest. Det är är en ganska stram arbetsplats som möter besökaren.
Innehavaren själv är rak, tydlig och energisk, svarar hon på vår fråga.
– Och kanske för snabb ibland, lägger hon till.
Eva-Lotta Grantén är inte ny i vare sig staden eller församlingen, hon har varit präst här under åren 2007–2011 och trivdes väl.
– När jag slutade sa jag att jag kanske skulle komma tillbaka.
Så när uppdraget var ledigt sökte och fick hon det. Därmed lämnade hon jobbet som stiftsprost i Lund.
– Det var ett mellanchefsjobb. Att komma tillbaka hit är som att komma hem. Här är jag chef och ska leda all verksamhet i församlingen och, tillsammans med kyrkorådet, styra över den.
– Och jag skulle bli glad om jag lyckas bidra till att församlingen utvecklas i rätt riktning.
Men mörka moln saknas inte på hennes himmel: polarisering och vi-och-dom-attityder i samhället sänker humöret rejält, liksom att behöva skriva på blanketten för någons utträde ur Svenska kyrkan. Där har kyrkan ett problem, medlemmarna blir färre.
Vad gör ni åt det?
– För lite. Vi borde vara bättre på att tala om vad vi gör: besöker din ensamma moster, driver Matelvan, mötesplatser, ordnar kläder till behövande. Och all musik, säger Eva-Lotta Grantén.
Nu satsar man på bättre information som ett sätt att behålla församlingsmedlemmar som normalt inte deltar i församlingens aktiviteter. Större närvaro på sociala medier kan också vara en väg framåt, liksom mer ideellt arbete. I somras deltog man i SM-veckan och nyligen var församlingen matchvärd när BoIS spelade.
– Genom tidigare beslut är Landskrona församling en öppen mötesplats för alla och så jobbar vi vidare, trygga i vår tro.
Just tron är kyrkoherdens särskilda uppdrag från biskopen och efter sitt jobb i Lund är hon väl rustad att sätta församlingens färdriktning. Eva-Lotta Grantén är också teologie doktor.
– Jag gillar att själv leda församlingen i gudstjänst och träffa medlemmarna. Det blir minst en gång i månaden, annars leder jag mest verksamheten.
Till det kommer att hon förväntas sitta i tre välgörenhetsstiftelser.
Jo, hon har lite ledig tid. Då gillar Eva-Lotta Grantén att röra sig i naturen och att sjunga altstämman i en kör. Det var förresten barnkören i Växjö som blev början på den kyrkliga banan.
Glad blir hon när det piper i maken Mikael Granténs mobil. Då kanske nästa fågelart kan bockas av för de båda fågelskådarna.
– Jag väntar på nummer 309, säger hon med bara en glimt av stolthet.
Fakta

Det händer på söndag

Eva-Lotta Grantén tas emot i Sofia Albertina kyrka på söndag klockan 10.

Det blir några formella punkter, där kyrkorådet kungör sitt val och kontraktsprost Mikael Johansson medverkar som biskopens representant.

Efter mässan blir det kaffe och krans.

Eva-Lotta Grantén är ny kyrkoherde men känner både församlingen och stadenBild: Mikael Anjou
Gå till toppen