Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Reinfeldts liberalism är saknad.

Fredrik Reinfeldt med sonen Gustaf Reinfeldt under Moderaternas dag i Almedalen i somras.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Det är en rubrik och ett uttalande som gjort för att få alla som ogillar den tidigare Moderatledaren Fredrik Reinfeldt att se rött:
"Jag tror att det goda kommer att ta över."
Att ens prata om "det goda" är i mångas ögon att komma ut som obotligt naiv – i sin tur en egenskap som blivit något av ett skällsord i vida kretsar.
I en tid och inte minst i en valrörelse där svartsynen dominerar och "trygghet" är vad de stora partierna tror väljarna främst efterfrågar, är det provocerande att tala om "det goda". Att vara optimist är utmanande.
Men Reinfeldt envisas med uppfattningen att Sverige – på det hela taget – blir bättre och bättre. Han tycker att medierna ger det mörka och spektakulära oproportionerligt stort utrymme.
"Jag är inte en röst för det mörka och det negativa, utan i grunden för det optimistiska. Och det tänker jag vara även i denna tid när det har varit mer trendigt att vara på den andra sidan", säger Reinfeldt i intervjun i Dagens Nyheter (31/8).
Reinfeldt hänvisar till framlidne professorn och folkbildaren Hans Rosling som sade att det inte räcker med medierna för att förstå världen. Fredrik Reinfeldt berättar att det är närstudier av FN:s statistik som är grunden för hans optimism. Fattigdom och dödliga sjukdomar trycks tillbaka, medellivslängden ökar, hälsan förbättras. Inte alltid, inte överallt samtidigt, inte utan bakslag, men i stort.
När han tillträdde som ordförande 2003 ingöt Reinfeldt mod och tillförsikt i ett tilltufsat parti. Han var med och skapade och ledde alliansen som bröt ett långvarigt socialdemokratiskt maktinnehav och styrde landet 2006 till 2014. Ingen svensk statsminister har haft högre popularitetssiffror än Reinfeldt.
Han borde lyftas fram som förebild, kan tyckas. Men Reinfeldts tro på öppenhet, tolerans och inkludering – så som den kom till uttryck i hans syn på invandring – har gjort honom till en omstridd person även i sitt eget parti.
Uppgörelsen med Miljöpartiet om migrationspolitiken och inte minst hans uppmaning till svenska folket i slutet av valrörelsen 2014 att "öppna sina hjärtan" hålls emot honom.
Reinfeldt vill inte uttala sig om valet, inte om dagspolitiken eller vreden mot honom. Han vill tala om de stora linjerna. Men det han säger i intervjun kan – och bör nog – läsas som kritik. Även av partiets nuvarande ordförande Ulf Kristersson, som nyligen i Financial Times talade om att Sverige befinner sig i en lika djup kris som 1990-talets finanskris till följd av en misslyckad integrationspolitik, med gängvåld och bilbränder som följd.
Återigen denna svartsyn.
Visst finns problem och utmaningar. Men det gäller att inte för den skull tappa bort det faktum att den liberala demokratin har skapat det högsta välståndet, den största friheten, det mänskligaste samhället.
Idag hotas denna liberala demokrati av inskränkt nationalism, populism och pessimism.
Fredrik Reinfeldt har gått vidare. Han "stängde en dörr och öppnade en annan", som han själv säger.
Reinfeldts optimism och tro på framtiden, på öppenhet och mångfald hade behövts. Hans liberalism är saknad.
Gå till toppen