Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Rekordmånga kollektivresor i sommar – så reste skolungdomarna på sina sommarlovsbiljetter

Under sommaren fick de skånska skolungdomarna resa fritt med kollektivtrafiken inom Skåne. Resorna blev rekordmånga, men hur många resor gjordes egentligen? Och vart åkte ungdomarna?

Skånetrafiken regionbuss.Bild: Skånetrafiken Karl-Johan Hjerts
Skånetrafiken skickade i början av sommaren ut 98 350 sommarlovsbiljetter till Skånes skolungdomar. Biljetten innebar att alla från sjätteklass upp till tvåan på gymnasiet fick åka obegränsat i hela Skåne mellan den 15 juni och den 15 augusti.
– Vi har fått många rapporter om att det har varit mycket uppskattat och att Skånes ungdomar verkligen tagit chansen att prova på kollektivtrafiken. Vi hoppas att det här gör att man har fått en positiv bild av kollektivtrafiken och fortsätter att resa med oss även efter sommaren, säger Camilla Bunke, försäljningschef på Skånetrafiken i ett pressmeddelande.
Totalt gjordes 3 474 838 resor och det färdsätt som nyttjades mest var stadsbussarna som stod för 53 procent av resorna. Stadsbusstrafiken i Malmö stod ensamt för 28 procent av det totala resandet.
93 216 resor gjordes med Pågatåget på sträckan Helsingborg-Landskrona-Malmö-Trelleborg. Med Öresundståg på sträckan Göteborg-Halmstad-Helsingborg-Malmö-Köpenhamn gjordes 81 340 resor. Den stadsbuss i Helsingborg som användes flitigast var stadsbuss 601 mellan Dalhem-Helsingborg C-Högasten/Råå som hade 77 648 registrerade resor.
70 procent av alla resor gjordes mellan klockan 12 och 20. Flest resor gjordes på tisdagar klockan 15, och minst antal resor gjordes på måndagar klockan 03.
De linjer och sträckor som det åktes mest med.Bild: Skånetrafiken
Gå till toppen