Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sen konstdebut för henne närmare ljuset

När Karin Sigurdson fann måleriet kunde hon bearbeta livet på ett nytt sätt. Utställningen "Ljuset finns alltid närvarande" visas nu på Kulturhotellet.

Karin Sigurdson ställer ut på Kulturhotellet.Bild: Linn Dupont
Från kemiingenjör till sömnforskare, fyrabarnsmamma och så småningom konstnär. Först för sju år sedan fick Karin Sigurdsson ordentligt utlopp för sin kreativitet.
– Jag åkte till Beckers och köpte färg i smyg. "Ingen får veta", sa jag till min man. Måleriet började i största hemlighet, säger hon och beskriver sig själv som lite av en ensamvarg.
Den kreativa ådran finns i släkten. Mamma Inga Thoren är konstnär och en en stor inspiratör. Men själv fattade Karin Sigurdson inte penseln på allvar förrän hon kom in på Östersunds konstskola 2013. "Klart äldst" bland studenterna med sina då 60 år.
– Jag lärde mig otroligt mycket. Det var där jag hittade min stil.
Hennes drygt 40 tavlor i utställningen "Ljuset finns alltid närvarande" är målade på dukar, grundade med den kalkhaltiga färgen gesso.
– Jag målar på flera lager och slipar sedan uppåt tio gånger för att få en halvmatt yta. Med pensel, fingrar, trasor och kniv får jag fram olika skiftningar.
Tavlorna i "Ljuset finns alltid närvarande" följer alla samma geometriska mönster.Bild: Linn Dupont
Resultatet blir abstrakta målningar där räta linjer, återkommande boxar, horisonter och vägar sätter igång fantasin. Karin Sigurdson har alltid fascinerats av naturens ljusväxlingar och färgpaletten från fjällvärlden där hon bott i många år. Sedan hon flyttade till Helsingborg för ett och ett halvt år sedan har de Öresundsgrå tonerna börjat leta sig in i tavlorna.
Allt är grundat i hennes egen botten. Att måla har blivit ett sätt att vila och ladda om.
– Livet är ganska jobbigt. Människor drabbas av så mycket elände och det visas ofta upp i konsten. Men i det mörka finns alltid ett ljus. Viljan att visa det har genomsyrat mitt måleri från första början. Jag väljer att ta ansvar för mitt ljus, säger Karin Sigurdson.
Vad symboliserar den återkommande boxen?
– Det är jag som är sådan. Jag vill inte gömma mig för verkligheten utan se att ljuset finns utanför. Jag söker mig till det. Vi måste fokusera på vad som är bra i livet.
Hon stannar till framför favoriten "My way". En lika dyster som hoppfull målning, enligt konstnären som eftersträvar harmoni och balans i sitt skapande.
"My way" är en av konstnärens egna favoriter.Bild: Linn Dupont
– Min äldsta son brukar säga att den senaste tavlan ska vara den bästa. Riktigt så är det inte för mig. Men jag har många fler tavlor i mig, säger Karin Sigurdson.
"Ljuset finns alltid närvarande" öppnar på lördag 1 september, med vernissage klockan 14–18 på Kulturhotellet.
Gå till toppen