Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ska Helsingborg dra sig ur som fristad för konstnärer? Så tycker partierna

Redan efter två år med fristadskonstnären Abduljabbar Alsuhili kan Helsingborg dra sig ur som fristad för hotade konstnärer. Det har redan Anna Jähnke, M, deklarerat. Men hur är det med övriga partier, frågade sig Johan Malmberg på kultursidan (25/8). Idag svarar resterande sju partier.

Läs också "Många asylsökande är hotade"
Läs också "Anna Jähnke har inget förstått av fristadsprojektet"

S: Fortsätt med det solidariska samarbetet

Helsingborg är medlem i organisationen Icorn som förmedlar kontakt med hotade kulturarbetare runt om i världen. I två år får konstnären och dennes familj andrum, då konstnären får disponera sin tid i fristaden hur denne vill, inga krav eller motprestationer förväntas.
Att Helsingborgs stad däremot skulle skräddarsy en tjänst av något slag efter fristadsperioden är inte rimligt eller ens önskvärt och rimmar dåligt med Icorns intentioner. Fristadskonstnären har alla möjligheter att söka asyl och uppehållstillstånd när fristadsperioden är över om denne så önskar.
Nu till det som vi Socialdemokrater tycker är viktigast: Ska Helsingborg fortsätta sitt engagemang i ICORN eller inte?
Vi Socialdemokrater anser att samarbetet ska fortsätta. Helsingborg ska ta ett solidariskt ansvar för den fria konsten, även utanför kommunens gränser. Om konstens fria röst i Jemen eller annorstädes förtvinar och tystnar kommer Helsingborg och världen att bli ett mycket dystert ställe.
Björn Tufvesson Alm (S)

V: Skamligt att ens fundera på att dra sig ur

Johan Malmberg efterlyste i sitt svar till Anna Jähnke vad de olika partierna tycker i frågan.
Vänsterpartiet kämpade länge för att Helsingborg skulle ansluta sig till Icorn/fristadsprojektet.
Vi tycker det är skamligt att ens fundera på att dra sig ur!
Ingrid Mattiasson Saarinen (V).

SD: Nej - de ska inte ha en särskild fil

Vårt svar är samma nu som för två år sedan då vi röstade nej till att ha ett fristadsprojekt. Vi ska inte ha en särskild fil för den här gruppen, utan de ska prövas som alla andra genom Migrationsverket.
Michael Rosengberg, kommunalråd (SD)

C: Satsa pengarna på andra nyanlända

Centerpartiet tror att medmänsklighet för Sverige framåt. Vi ska vara en öppen och välkomnande stad. Fristadsförfattare är i grunden en bra tanke, men Centerpartiet är tveksamma till avgörande delar av projektet. Problemet med projektet är att en person får hjälp till en förhållandevis hög kostnad. Centerpartiet vill istället satsa pengarna på ett bättre välkomnande för fler nya helsingborgare.
Jonny Cato Hansson, kommunalråd (C)

L: Principiellt fel med särbehandling

I frågan om fristad för författare finns i Liberalerna olika uppfattningar. Därför kommer vi troligen ha fortsatt fri röstning i frågan. Att vara för eller emot förslaget har inget att göra med yttrandefrihet. Frågan handlar enbart om huruvida man är för eller emot att låta en individ som är kulturarbetare få en separat väg in i det svenska asylsystemet. Individer som i diktaturer lever under hot för att man arbetar för barns rättigheter, protesterar mot miljöförstöring eller kvinnor i hedersförtryck har ingen separat väg in i Sverige. Denna särbehandling är principiellt fel.
Maria Winberg Nordström, kommunalråd (L)

KD: Vi vill ge förföljda konstnärer en fristad

Kristdemokraterna vill att Helsingborg ska vara en välkomnande stad, där nya förmågor, influenser och kulturella tillskott välkomnas och förstärker Helsingborgs unika och framgångsrika profil. Kristdemokraterna har varit med och drivit igenom frågan om en fristad till förföljda konstnärer och vill att detta stöd fortsätter. Det är viktigt att värna yttrandefriheten och att försvara det fria ordet genom att i Helsingborg erbjuda kulturarbetare en trygg miljö med goda levnads- och arbetsvillkor.
Lars Thunberg, kommunalråd (KD)

MP: Helsingborg ska vara en fristad i framtiden

Klimatkrisen tvingar oss till smärtsamma insikter. Det gör ont att inse hur vår konsumerande livsstil lämnar stora sår på vår planet och dess klimat, ont att se hur få som är beredda att genomföra nödvändig förändring, ont att inse att även om vi bromsar och vänder så kan skadan på planetens klimat inte läka.
Konst och kultur har genom tiderna berättat att livet måste handla om tillämpad etik. Ledande miljö och klimatstrateger säger samma sak: hållbarhet idag är att tillämpa etik. Vi måste förstå orsakssammanhang, vad som är bra, och leva så. Bra är att inte ta mer än vi behöver, dela med sig och odla förnöjsamhet och omsorg om natur och människor. Trots att det mörknar måste vi göra det som är rätt.
”Köp och släng-samhället” är fel. Det har skadat både planet och människa. Hysterisk konsumtion är idag norm med ett stört ekosystem och global uppvärmning, men också stress och oförmåga att hantera livet som följd. Allt stammar ur en ytlig syn på tingen, som knappt hinner brukas innan de kasseras. Även berättelser, upplevelser och händelser blir förbrukningsvaror. Den materialistiska grundsynen, som är fundament för både liberalism och socialdemokrati, bränner ut både människa och planet.
Konst kan utgöra ett hot mot all slags makt - kommersiell, patriarkal och politisk. Konstnärers frihet och möjligheter inskränks därför i många länder, ibland med våld. Miljöpartiet har därför sett till att Helsingborg är medlemmar i ICORN och vill att vi ska vara en fristad för författare och konstnärer även i framtiden.
Men konstnärens och kulturens roll måste fördjupas även här. För när konsten tvingas att definiera sig som nyttovärde för utvecklare av snabb ekonomisk tillväxt är vi på farlig väg. Kultur får gärna stimulera kreativa näringar, men lika väl som politiken ska hålla armlängds avstånd till konst och kultur så måste kulturens egenvärde värnas.
Därför vill jag arbeta i riksdagen så att livsnerven etik, konst och kultur växer i Sverige och världen. Livet är lika lite som planeten någon förbrukningsvara.
Annika Román, kommunalråd och riksdagskandidat (MP)
Gå till toppen